De verlichting kan natuurlijk niet missen in je studio. Alle studio flitsers en verlichtingaccessoires vind je bij Cameranu. Met studioverlichting neem je het licht in eigen hand en creëer je een eigen sfeer. Bij de keuze voor studiolicht is de keuze voor flits- of continuelicht de belangrijkste stap. Flitslicht heeft een hoge output en kan door de extreem korte flitsduur bewegende onderwerpen bevriezen. Maar het is alleen geschikt voor fotografie. Continulicht is geschikt voor video maar met de juiste kleurtemperatuur ook voor fotografie.
Deze flitskoppen worden het meest verkocht
Studioflitsers zijn in twee groepen te onderscheiden. Flitsers op netstroom of op een (ingebouwde)accu en netstroom.
Flitsers op netstroom zijn vaak wat krachtiger en ze produceren een consistent helder licht waardoor structuren en stoffen er goed uitkomen. Door hun hoge opbrengst kun je met kleine diafragmaopeningen werken.
Kies je voor een studioflitser op een accu, dan kies je voor een enorme vrijheid. Want je bent niet langer afhankelijk van net stroom. Dus je kunt overal je set opbouwen. De wereld wordt je studio!
Studioflitsers met TTL sturing worden doormiddel van een zender op de camera geregeld. Het TTL systeem van de camera stuurt de hoeveelheid licht van de flitser zoals dat bij Speedlite flitsers op de camera gebeurd. Doordat de flitstechniek in de camera wordt gebruikt is het wel van belang dat de zender geschikt is voor de gebruikte camera. TTL-flitsen is zeker op locatie een geweldige uitkomst!
Kunstlicht ook wel Tungsten licht genoemd zijn meestal halogeen lampen met een hoge lichtopbrengst. Ze hebben als nadeel dat ze meestal een kleurtemperatuur van zo’n 3200K hebben en erg warm worden. Je vindt ze meestal in de klassieke fresnelspots zoals van Arri.
HMI lampen geven daglicht en hebben een erg hoge lichtopbrengst. De kleur hangt af van de fabrikant maar zitten meestal tussen 5600 en 6000K. HMI lampen worden erg warm en moeten bij gebruik eerst een paar minuten op temperatuur komen. Ze worden vooral gebruikt wanneer er erg veel daglicht nodig is.
Fluorecent lampen worden veel minder warm en geven een zacht daglicht en zijn vaak heel betaalbaar. Ze zijn een heel goede optie wanneer je portretfotografie of tabletop-werk op een budget doet.
LED is de laatste ontwikkeling in lichttechniek. Een ontwikkeling die op dit moment erg hard gaat. LED-licht heeft alle voordelen van de hier voorgaande lampen. LED-lampen zijn compact, hebben een hoge lichtopbrengst, verbruiken weinig energie, worden veel minder warm en als extra bonus, ze zijn vaak verstelbaar van zo’n 2700 tot 6500K. LED-lampen zijn er in diverse vormen. Denk hierbij aan spots in de vorm van een studioflitser maar ook vlakke panelen met een erg zacht licht of in ring of buisvorm. Daarnaast werken veel modellen op (optionele) accu’s en zijn ze dus erg fijn voor op locatie.