Hoe bescherm je je apparatuur?

Voor het maken van mooie beelden moet je soms door barre weersomstandigheden heen. Je moet er wat voor over hebben om het perfecte moment vast te leggen. Het is slim om er rekening mee te houden dat je camera-apparatuur wat te verduren heeft. Lees hier hoe je je camera veilig kunt houden zodat je erop uit kunt gaan wanneer je wilt!

Wees voorbereid op veranderingen in het weer

Nederland staat bekend om het wisselvallige weer. Het ene moment is het warm en schijnt de zon, het andere moment steekt er een ijzige wind op en begint het met bakken uit de hemel te vallen. Om goed voorbereid op pad te gaan, is het slim om regenbescherming mee te nemen voor je camera.

Een camera is tot zekere hoogte bestand tegen spetters en wat regen, maar dit verschilt per model en het is een risico als je een body onbeschermd laat. Houdt je camera zoveel mogelijk droog en gebruik een beschermende hoes wanneer je in de regen gaat fotograferen. Wordt je camera toch een beetje nat, droog ‘m na het fotograferen bijvoorbeeld af met een schoon handdoekje en lensdoekje.

Bescherm je apparatuur tegen warmte en kou

Temperatuur heeft ook invloed op je camera. Camera’s zijn ontwikkeld zodat ze goed kunnen functioneren tussen de -10 en +40 graden Celsius. Batterijen zijn wel gevoelig voor temperatuur. Door de kou wordt het voltage minder en lijkt het net of ze leeg zijn, maar ook door de warmte kunnen onderdelen in de batterij smelten of raakt het oververhit. Wanneer het koud is kun je je batterijen in je broek- of jaszak stoppen zodat ze warm blijven.

Je hoeft niet zo snel bang te zijn in Nederland dat de temperatuur je camera zal aantasten. Zet je apparatuur in de schaduw als dit kan en stop het in een tas. Er zijn tassen te koop waar een multifunctionele hoes bij wordt geleverd. Deze hoes kun je om de tas doen en heeft twee kanten: een kant voor bescherming tegen de regen en een reflectieve kant die je apparatuur beschermt tegen de warme stralen van de zon.

Bekijk alle tassen

Wees voorzichtig met lenzen verwisselen

Tijdens het fotograferen kan het zo zijn dat je van lens wilt wisselen of dat je een andere batterij of geheugenkaart moet pakken. Wees je bewust van wanneer en waar je dit doet. Bij regen en sterke wind bijvoorbeeld kan er water, zand of stof in het objectief of op de sensor van je camera komen. Dit kan als gevolg hebben dat het glaswerk of de camera beschadigd.

Het beste is om met neerslachtig weer vooraf te kiezen welk objectief je wilt gebruiken en tussendoor niet te wisselen. Kies bijvoorbeeld voor een allround zoomlens waarmee je meerdere onderwerpen vast kunt leggen, zoals een 24-70mm of een 24-105mm lens. Gebruik een geheugenkaartje met een hoge opslagcapaciteit en stop voordat je weggaat een volle accu in je camera.

Ga naar alle zoomlenzen

Apparatuur beschermen tegen zand en stof

Ga je naar het strand of op safari? Wanneer je op een locatie bent met veel zand, is het het veiligst om weerbestendige camera's (en lenzen) te gebruiken. De behuizingen daarvan hebben speciale afdichtingen. Maar niet elke camera is hier volledig bestendig tegen, daarom is het altijd slim om extra bescherming te gebruiken. Zand kan bovendien voor krassen op het glaswerk zorgen op de lens of op je sensor, wat echt zonde is.

Regenhoezen beschermen ook tegen zand en stof. Probeer tijdens het fotograferen te vermijden om iets van de camera te verwisselen of te openen. Gebruik achteraf geen doekjes, maar eerst een blaasbalg om zand of stof van je apparatuur te verwijderen. Gebruik een protectiefilter op je lens om je lens te beschermen en vergeet niet je draagriem om te doen. Zo voorkom je dat je camera per ongeluk in het zand valt.

Bekijk alle draagriemen

Maak ook je statief regelmatig schoon

Ook het statief is onderdeel van je apparatuur en net zo belangrijk om goed te onderhouden als de rest. Je plaatst je statief vaak in het water, in het zand, de modder en nog veel meer plekken. Maak je statief schoon nadat je deze heb gebruikt, vooral als je in een omgeving bent geweest met zout water en zand. Het zoute water vreet het materiaal weg en zand komt tussen de scharnieren. In het blog van Johan van der Wielen legt hij uitgebreid uit hoe je je statief op de juiste manier intensief kunt schoonmaken.

Lees het blog van Johan van der Wielen

Laat je camera na het fotograferen even met rust

Ben je tevreden met de foto’s die je hebt gemaakt en ga je weer naar huis? Bereid je camera voor op de temperatuurverschillen tussen buiten en binnen. Door de snelle wisseling van koud naar warm en vice versa, kan er condens in de camera of op onderdelen van de camera komen.

Stop je apparatuur daarom eerst even in luchtdichte zak, of laat alles eerst nog een uurtje in je cameratas zitten wanneer je thuis bent. Hierdoor vermijd je het risico op condens zo veel mogelijk. Ga veilig en zorgzaam met je apparatuur om, zo kun je er nog lang van genieten!

Vergeet dit niet mee te nemen

Lees verder

Foto's maken in de regen
Foto's maken in de regen
Regenachtige omstandigheden kunnen je hele mooie foto's opleveren. Laat je inspireren, pak je regenjas en ga lekker naar buiten!
Lees meer
Sensor camera schoonmaken
Sensor camera schoonmaken
Bij camera's met verwisselbare lenzen kan er stof en vuil op de sensor komen. Hier lees je alles over sensor cleaning!
Lees meer