6 tips voor experimentele macrofoto's

Het leuke aan macrofotografie is dat je eigenlijk van alles een macrofoto kunt maken, als je maar van dichtbij genoeg kijkt. Naast de natuur zijn er nog veel meer dingen die je op macroniveau kunt vastleggen. Denk bijvoorbeeld aan een mooi sieraad, speelgoed of waterdruppels. Lees de tips en ontdek hoe je zelf kunt experimenteren met macrofotografie!

Tip 1: Bekijk alles van heel dichtbij

Wanneer je denkt aan macrofotografie, dan denk je al gauw aan insecten en planten. Deze hebben van dichtbij ontelbaar veel details om vast te leggen. Maar dit geldt in principe ook voor andere objecten! Neem een horloge bijvoorbeeld, dat ziet er op macroniveau ineens een stuk interessanter uit. Of de koolzuurbubbels in je glaasje cola. Als je om je heen begint te kijken met het idee om er een macrofoto van te maken, kom je al snel op toffe ideeën!

6 tips voor experimentele macrofoto's - 1

Tip 2: Test verschillende onderwerpen

Nadat je goed hebt rondgekeken heb je waarschijnlijk al veel onderwerpen gezien waar je macrofoto’s van wilt maken. Test het vooral uit en ga op zoek naar wat je echt leuk vindt om te fotograferen. Sommige onderwerpen vergen wat meer technische kennis, bijvoorbeeld water in olie of ijskristallen fotograferen. Heb je wat inspiratie nodig om mee te starten? Probeer eens één van de volgende dingen te fotograferen.

IJsblokjes

Op zoek naar wat winters plezier, maar geen zin om het huis uit te gaan? IJsfotografie is de perfecte manier om het koude seizoen te vieren zonder het zelf te koud te krijgen. Vul een tray met ijsklontjes en wacht een paar uur, of misschien kun je wel meteen van start door ze uit de vriezer te halen. Met een kleine scherptediepte kun je hele toffe foto’s maken van de details in het ijs. Vergeet niet om handmatig scherp te stellen voor de scherpste resultaten.

Speelgoed

Iedereen kan een foto maken van speelgoedauto's of een paar actiefiguurtjes, maar het kost wat inspanning om het aantrekkelijk te maken en te laten lijken alsof het speelgoed in de echte wereld bestaat. Verzamel je lego of modelauto’s? Dan heb je al iets moois om te fotograferen. Gebruik bijvoorbeeld kunstlicht en achtergrondpapier om de setting te maken. Speel met licht, accessoires en de scherptediepte om het zo realistisch mogelijk te maken of om juist een verhaal te vertellen.

Veren

Veren van alle soorten bevatten verbazingwekkende details. Deze details kun je zien door met een macrolens dichtbij te komen. Veren zijn ook makkelijk om te fotograferen, want het enige dat je hoeft te doen is scherpstellen op de microhaartjes in de veer.

Als er licht over de voorkant van de veer schijnt, ontstaan er heel mooie schaduwen. De kwaliteit van de veer is van het grootste belang om vloeiende lijnen te krijgen. Verzamel de veren als het mooi weer is, dit om te voorkomen dat ze nat worden en beschadigd raken. Wil je hele bijzondere veren fotograferen? Probeer een pauwenveer te bemachtigen. De patronen daarvan zijn echt prachtig!

Tip 3: Maak je eigen achtergrond

De achtergrond in een foto is bijna net zo belangrijk als het onderwerp. Een kleurrijke of juist donkere achtergrond zorgt ervoor dat je onderwerp uit het beeld springt. Vooral met macrofoto’s is het makkelijk om zelf je achtergrond aan te passen, je hebt maar een klein veld om te fotograferen. Gebruik bijvoorbeeld kleurrijk papier, of een gordijn met een printje. Je kunt natuurlijk ook voor een simpele zwart of witte kleur gaan. Probeer verschillende opties uit en ontdek hoe je makkelijk contrast kunt creëren in je macrofoto!

Tip 4: Kies voor een andere belichting

De belichting bepaalt hoe jij je onderwerp laat zien op een foto. Een andere belichting kan ervoor zorgen dat je onderwerp er totaal anders uit komt te zien. Er komt wat meer techniek bij kijken, maar met andere belichting werken is zeker tof om te doen!

Van onderen

Vaak belicht je het onderwerp van boven. Maar je kunt ook van onderen belichten. Dit is vooral leuk om te doen met onderwerpen die licht door kunnen laten. Denk bijvoorbeeld aan een tere bloem of aan een ijsklontje. Met deze belichting lijkt het net alsof het onderwerp datgene is wat licht geeft.

6 tips voor experimentele macrofoto's - 5

In het donker

Heb je weleens in het donker gefotografeerd? Hier heb je weinig tot geen licht tot je beschikking en zul je als fotograaf creatief moeten zijn. In plaats van dat je veel hooglichten en contrast hebt, spreekt de foto meer tot de verbeelding. Niet alles is volledig te zien in de foto en dat maakt het juist interessant!

Licht van een tablet

Het leuke van een tablet als lichtbron gebruiken, is dat je zelf kunt kiezen wat voor kleur het licht is. Regenboog kleuren zijn bijvoorbeeld erg leuk om foto’s mee te maken, vooral als je ijs of waterdruppels gaat fotograferen. Maar je kunt ook een tablet met wisselende achtergronden gebruiken voor het fotograferen van oliedruppels op water.

Lees hier hoe je water in olie fotografeert

6 tips voor experimentele macrofoto's - 7

Tip 5: Wees creatief met bewerken

Als je van abstracte fotografie houdt, kun je de foto’s bewerken in Adobe Photoshop. Het programma heeft vele opties en dat is ideaal als je je creativiteit op foto’s los wilt laten. Spiegel het beeld bijvoorbeeld om het interessanter te maken of voeg filters toe. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Tip 6: Wees niet bang om fouten te maken

Laat je niet tegenhouden als het idee dat je hebt niet lukt. Het leuke aan fotografie is dat er talloze manieren zijn om foto’s te maken. En jij als fotograaf ontwikkelt je eigen manier om de mooiste beelden te realiseren. Probeer gewoon zoveel mogelijk dingen uit en dan stuit je zeker op een techniek die bij je past en toffe foto’s oplevert!

Handig voor creatieve macrofoto’s

Meer lezen?

Bevroren zeepbel foto's
Bevroren zeepbel foto's
Om bevroren zeepbellen te fotograferen heb je snelheid en een heleboel geduld nodig. Wij leggen je uit hoe je dit het beste kunt doen.
Lees meer
Inkt in water fotograferen
Inkt in water fotograferen
Door inkt in water te laten druppelen, kun je hele toffe beelden maken. Wil jij weten hoe je dat doet? Lees verder!
Lees meer