Fullframe versus cropfactor

Camera's met een fullframe sensor hebben een sensorformaat van 24 x 36 millimeter. Die afmeting is gelijk aan het lichtgevoelige gedeelte van een 'ouderwets' filmnegatief. Camera's met een kleinere sensor hebben een zogenaamde cropfactor. Maar zijn er nog andere verschillen en wat merk je daar van?

Fullframe camera

Fullframe camera

Kleinere scherptediepte
Een groter dynamisch bereik
Volledige dekking qua beeldhoek
Minder snel ruis bij hoge ISO's
Lensfouten beter zichtbaar
Duurder in aanschaf

Crop camera

Crop camera

Goedkoper in aanschaf
Minder lensfouten zichtbaar
Je onderwerp staat groter in beeld
Eerder ruis bij een hoge ISO-waarde
Een kleiner dynamisch bereik
Grotere scherptediepte

Bekijk alle digitale camera's | Bekijk crop camera's | Bekijk fullframe camera's | Top 10 digitale camera's

Het verschil tussen fullframe- en crop camera's

Een fullframe camera heeft een grotere sensor dan een camera met een crop-formaat sensor. Dit zorgt voor een kleinere scherptediepte en kan, afhankelijk van hoe de sensor is opgebouwd, ook invloed hebben op de beeldkwaliteit. Over het algemeen hebben fullframe camera’s een groter dynamisch bereik en heb je minder snel last van ruis bij een hoge ISO-waarde.

Het grootste verschil is dat je met een fullframe de volledige beeldhoek van een objectief benut. Een cropcamera gebruikt niet de volledige beeldhoek van een objectief. Dit komt doordat de sensor kleiner is. Het voordeel is dat je bij een camera met een cropfactor, geen last hebt van lensafwijkingen in de hoeken van je foto’s. Ook komt je onderwerp groter in beeld. Met een fullframe camera moet je dichterbij je onderwerp staan om hetzelfde in beeld te kunnen brengen als met een cropcamera. Daar staat tegenover dat je met een fullframe camera een fijne scherptediepte hebt én een groter dynamisch bereik.

Fullframe versus cropfactor - 1
Fullframe versus cropfactor - 2

Brandpuntsafstanden van objectieven

Stel je hebt een crop camera met een cropfactor van 2x en je wilt fotograferen met een 50mm objectief. Wanneer je 50 (de brandpuntsafstand) vermenigvuldigd met 2x (de cropfactor), kom je uit op 100mm. De beeldhoek waarmee je fotografeert, is vergelijkbaar met die van een 100mm op een fullframe camera. De brandpuntsafstand van je objectief verandert in feite niet, maar hoe je dit op je foto terugziet, verandert wel. Met hetzelfde objectief krijg je een onderwerp op een crop camera groter in beeld dan met een fullframe camera.

Wanneer kies je voor fullframe?

Kies voor een fullframe camera wanneer je in zeer uiteenlopende omstandigheden fotografeert en het maximale uit je camera moet halen. Je wilt bestanden met weinig ruis en houdt van het fotograferen met een kleine scherptediepte. Fotografeer je landschappen, portretten, bruiloften, producten of architectuur? Kies dan voor een fullframe camera!

Wanneer kies je voor een cropcamera?

Kies voor een cropcamera als je budget wat lager is en je niet vaak fotografeert in situaties met hoge contrastverschillen. Je hebt geen extreme groothoek nodig voor reportages, interieurfoto’s of landschappen. Wil je verder in kunnen zoomen en fotografeer je graag sport, wilde dieren of ga je gewoon op vakantie? Kies dan voor een camera met een cropsensor!

Meer lezen over camera's?

Wat is cropfactor?
Wat is cropfactor?
Camera’s met een kleinere sensor dan een fullframe camera, hebben een cropfactor. Maar wat doet het?
Lees meer
Wat is fullframe?
Wat is fullframe?
Fullframe is de term voor camera’s die een sensor met een afmeting van 24 x 36 millimeter hebben. Maar wat is het?
Lees meer