CameraNU Logo

Nachtkijkers, warmtebeeldkijkers en warmtebeeldcamera's

Wat is een nachtkijker?

Nachtkijkers

Een nachtkijker gebruik je voor het observeren in het donker. De kijker versterkt het restlicht of gebruikt infrarood voor als het helemaal donker is. Het beeld is zwart-wit. Afhankelijk van jouw gebruik zijn verschillende eigenschappen van de kijkers belangrijk. Sommige kijkers hebben overdag een kleurenoptie. Met een aantal nachtkijkers kun je ook beelden maken, live streamen en via wifi op je mobiele apparaat bekijken. Houd er rekening mee dat de resolutie minder hoog is dan op een digitale camera. De vergroting is vaak laag, omdat een nachtkijker niet is gemaakt voor observaties over langere afstand. Een nachtkijker gebruik je onder meer voor jagen, natuurobservaties en veiligheid.

> Bekijk de nachtkijkers

Wat is een warmtebeeldkijker?

Warmtebeeldkijkers

Een warmtebeeldkijker gebruik je om in het donker of bij slecht zicht dieren of mensen te vinden. Dit kan voor de jacht zijn, voor een dier of mens in nood of juist om mensen op te sporen. Deze thermal kijkers zijn uitgerust met een vergrotingsfactor, minimaal vergelijkbaar met die van verrekijkers. Een aantal warmtebeeldkijkers is in staat foto's en video's op te nemen of deze zelfs live te streamen. Zo kijken meer mensen tegelijk met je mee. Dankzij een hoge beeldverversingssnelheid kun je met sommige warmtebeeldkijkers snel bewegende dieren moeiteloos volgen. Een warmtebeeldkijker gebruik je onder meer voor beveiliging, jagen en opsporing.

> Bekijk de warmtebeeldkijkers

Wat is een warmtebeeldcamera?

Warmtebeeldcamera's

Je ziet met een warmtebeeldcamera niet het beeld dat we zelf met onze ogen zien, je ziet alleen het infrarode spectrum. Dit betekent dat je alleen de temperatuur van je onderwerp ziet en niet de echte kleuren. Een warmtebeeldcamera wordt ook wel een infraroodcamera genoemd en kun je gebruiken in totale duisternis. De beelden die je maakt, sla je op een geheugenkaartje op. Er zijn ook warmtebeeldcamera's die je als plug-in aansluit op je smartphone en bedient met een app. Houd er rekening mee dat de resolutie van een 'warmtecamera' lang niet hetzelfde is als bij een digitale camera. Een warmtebeeldcamera gebruik je onder meer voor isolatie, jagen en opsporing.

> Bekijk de warmtebeeldcamera's