Alles over podcasts - 1
Alles over podcasts - 2
Alles over podcasts - 3

Aan de slag met podcasts

Voor het opnemen van een podcast heb je de juiste apparatuur nodig. Wat je allemaal nodig hebt hangt af van wat je wil gaan doen met je podcast, met hoeveel mensen de podcast is en in welke ruimte je deze op wil nemen. Op deze pagina helpen we je op weg naar een geslaagde podcast(-serie)! We geven je tips over het maken van een podcast en over welke producten je hiervoor het beste kunt gebruiken.Luister op Spotify ook de andere podcasts van Cameranu

Wat heb je nodig om een podcast te maken?
Advies
Wat heb je nodig om een podcast te maken?
Om zelf een podcast te maken heb je een aantal dingen écht nodig, zoals een microfoon en een geschikte koptelefoon. Op deze pagina staat alles wat je nodig hebt op een rijtje.
Lees meer
11 tips voor het maken van een podcast
Advies
11 tips voor het maken van een podcast
Heb je al eens nagedacht over de lengte of waar je de podcast opneemt? Hier staan 11 handige tips voor podcast makers!
Lees meer

Wat is een podcast?

De term podcast is een samentrekking van de woorden ‘iPod’, van de eerste Apple mp3-spelers en ‘broadcast’, het Engelse woord voor uitzending. Een podcast bestaat dus uit een webfeed met audio en niet uit video. Wel zie je dat sommige makers hun podcast filmen tijdens het opnemen. Zo krijg je naast audio ook beeld dat als een complete podcastvideo wordt geüpload naar YouTube. De meeste podcasts zijn gekoppeld aan een thema en worden opgenomen in de vorm van een talk-show.

Wat heb je nodig voor het opnemen van een podcast?

Voor het opnemen van een podcast kun je een audiorecorder met microfoon gebruiken, zodat je ook makkelijk overal je podcast kunt opnemen. Of je gebruikt een losse microfoon, die je aansluit op je laptop, desktop, smartphone of mengpaneel. Een microfoonstandaard of boomarm zijn wel erg handig. Om goed het geluid in de gaten te houden is een hoofdtelefoon onmisbaar en gebruik gaffer tape om kabels op hun plek te houden.

Waarom een podcast opnemen?

Jij wilt wat vertellen aan anderen? Daar zijn podcasts ideaal voor. Je uploadt ze naar bijvoorbeeld Spotify en deelt deze op socialmediakanalen. Voor publicatie heb je alles zelf in de hand en kun je sleutelen aan je opnames voordat het online staat.