Bij het fotograferen van evenementen wil je als fotograaf de sfeer en hoogtepunten op dat moment vastleggen. Dit kan de nodige uitdagingen met zich mee brengen doordat het in een donkere omgeving plaatsvind of omdat er veel gebeurd en je geen belangrijk moment wilt missen. Met deze tips ben je goed voorbereid om elk evenement goed vast te leggen.
Een goede voorbereiding is van groot belang voor eventfotografie. Vraag de organisator naar het programma, belangrijke momenten en zoek locaties uit van waar je kan fotograferen. Zorg ervoor dat je weet welke shots niet mogen ontbreken. Denk hierbij aan artiesten op het podium, publieksreacties, hoogtepunten van het programma en overzichtsfoto's van de locatie. Maak een shotlist en zorg dat je goed voorbereid bent op wat je te wachten staat. Maak ook kennis met alle mensen backstage, zodat ze weten wie je bent en wat jouw taak is tijdens het evenement. Daarnaast helpt het met het opbouwen van een netwerk.
Voor evenementenfotografie is het belangrijk om flexibel te zijn met je apparatuur. Een lichtsterke groothoeklens. Gebruik hiervoor een camera die goed presteert bij weinig licht. Overweeg ook het gebruik van een externe flitser voor slecht verlichte ruimtes en een zoomlens voor meer veelzijdigheid. Vergeet niet om reservebatterijen en -geheugenkaarten mee te nemen. Eventfotografen moeten snel kunnen schakelen, dus zorg dat je apparatuur goed is ingesteld en klaar voor gebruik.
Tijdens evenementen is het licht vaak uitdagend. Denk hierbij aan donkere zalen, gekleurde spots of fel daglicht. Probeer het licht in je voordeel te gebruiken door de juiste hoek te kiezen. Vermijd het gebruik van directe flits, maar reflecteer het licht of maak het diffuus. Doordat de ruimtes vaak donker zijn werk je vaak met een hoge ISO waarde. Fotografeer daarom bij voorkeur in RAW, zodat je meer controle hebt tijdens het nabewerken.
Let hierbij ook goed op je witbalans. Bij feestelijke evenementen kunnen RGB lampen gebruikt worden, wat de foto erg kan beïnvloeden. Door de juiste witbalans te hebben komen de kleuren op de foto's er net zo uit te zien als in het echt. Dit kan in de nabewerking nog verder aangepast worden als dat nodig is.
Wees voorzichtig met het fotograferen van een evenement als er lasers aanwezig zijn. Wanneer een laser op je sensor schijnt kan het doorbranden en schade aan je sensor aanrichten. Dat wil natuurlijk geen enkele fotograaf.
Eventfoto’s worden pas echt memorabel als je emoties en interacties vastlegt. Focus op spontane momenten tussen bezoekers, uitdrukkingen van sprekers en bijzondere details die de sfeer van het evenement benadrukken. Zorg dat je onopvallend opereert door bijvoorbeeld zwarte kleren aan te trekken, zodat mensen natuurlijk blijven reageren. Let daarnaast ook op het volledige publiek en maak altijd een paar overzichtsfoto's waarin duidelijk wordt hoe veel mensen naar het evenement zijn gekomen. Dat geeft gelijk meer context aan de detail foto's die je maakt.
Als evenementfotograaf ben je vaak de hele dag in beweging. Het is belangrijk om gepaste kleding te dragen, zodat je opgaat in de omgeving. Toon respect voor de gasten en de organisator en zorg dat je de foto’s binnen de afgesproken tijd levert. Door een goede en professionele indruk achter te laten is de kans groter dat je nieuwe foto opdrachten binnen haalt.
Na het fotograferen begint het echte werk: het selecteren en bewerken van je foto’s. Evenementen maken veel gebruik van kleuren. Optimaliseer daarom de kleuren en belichting, zorg dat de kleuren er uit springen waardoor het levendiger wordt. Als de kleuren niet mooi overkomen kun je altijd overgaan op zwart-wit. verminder ruis in donkere opnames en selecteer alleen de beste beelden voor je klant.
Met deze tips kun je als eventfotograaf aan de slag om onvergetelijke herinneringen vast te leggen.