HDR (High Dynamic Range) is een techniek waarbij je meerdere foto's met verschillende belichtingen samenvoegt tot één beeld. Hierdoor krijg je veel meer detail in de lichte en donkere delen van de foto en verhoog je het dynamische bereik. Maar hoe doe je dit eigenlijk? We leren het je stap voor stap.
Voor het maken van een HDR-foto heb je allereerst een foto met (minstens) drie verschillende belichtingen nodig. Eén foto is onderbelicht, één foto heeft een 'normale' belichting en de derde foto is overbelicht. Het maken van foto’s met een verschillende belichting noem je bracketing. Door een HDR-foto te maken, heb je een eindresultaat met een goede doortekening in de donkere en lichte partijen van het beeld. Wil je meer weten over HDR-fotografie? Bekijk dan de video!
Adobe Photoshop heeft een automatische HDR-functie. Met de functie die in dit artikel wordt uitgelegd voeg je de drie afzonderlijke foto’s met een verschillende belichting heel makkelijk samen tot één foto waarbij de belichtingen worden gecombineerd.
Photoshop gaat de foto’s nu samenvoegen tot één geheel en het eerste resultaat zie je op de onderstaande foto. De uiteindelijke foto is nog wat flets en kan nog wel wat aanpassingen gebruiken.
De foto kunnen je verder aanpassen in het venster dat opent na het samenvoegen van de foto’s. Met het heen en weer schuiven van de balkjes kom je spelenderwijs tot het beste resultaat. De instellingen die bij deze foto het best werken geven niet per definitie het beste resultaat voor jouw foto.
Als je het stappenplan volgt is het dus helemaal niet moeilijk om zelf een HDR-foto te maken in Adobe Photoshop. Je kunt niet overal een HDR-foto van maken omdat het effect ervan snel te extreem kan worden. Bij de voorbeeldfoto op deze pagina zie je bijvoorbeeld een lichte ‘halo’ om de boomtoppen heen. Deze techniek wordt wel vaak gebruikt bij het fotograferen van gebouwen, interieurs en op urbex locaties.
De foto hieronder heeft een meer natuurlijke uitstraling:
Voor een snelle HDR met je smartphone kun je de HDR-functie van je camera app gebruiken of achteraf de mobiele app Snapseed (Android | Apple) gebruiken. Doordat de foto met Snapseed digitaal drie keer belicht wordt en daarna pas bewerkt, zijn deze bestanden niet van erg hoge kwaliteit. Voor het delen op social media werkt het echter prima.