
10 tips voor het fotograferen van bloemen
De voorjaarsbloemen laten zich alweer in ruime mate zien. Bob Daalder geeft 10 handige tips voor het maken en nabewerken van prachtige bloemenfoto's!
Lees verderEerder schreef ik een uitgebreide blog over voorjaarsbloeiers en scherptediepte waarin ik liet zien hoe scherptediepte werkt, hoe je het beïnvloedt en vooral hoe je ermee kunt spelen voor mooie sfeervolle macrobeelden. De voorjaarsbloeiers, met name de bosanemonen, waren een dankbaar onderwerp hiervoor. Maar natuurlijk is werken met scherpte en onscherpte niet het enige waarmee je sfeer kunt creëren in macro’s...
Zelf ben ik een enorme fan van licht en lichtspel. Als je mij een beetje kent, weet je dat ik veel werk met tegenlicht en ontzettend hou van donkere contrasten. In mijn blog over paddenstoelen heb ik verteld over het creëren van eigen licht. Bij voorjaarsbloeiers werk ik ontzettend graag met natuurlijk licht. Dat komt misschien door het voorjaar, heerlijk jezelf – en je onderwerp – laten opwarmen in het eerste lentezonnetje.
Veel fotografen kennen tegenlicht en meelicht, maar er zijn nog veel meer soorten licht waar je mee kunt werken. In dit blog wil ik het hebben over de verschillende lichtsoorten en wat het licht doet.
Direct licht kan uit verschillende richtingen komen. Bij meelicht fotografeer je als het ware mee met het (zon)licht. Bij tegenlicht fotografeer je juist tegen de lichtrichting in. Maar er bestaat ook zijlicht en strijklicht. En iedere lichtrichting heeft zijn eigen karakter en sfeer.
Al deze lichtsoorten én lichtrichtingen heb je gedurende de dag tot je beschikking als fotograaf. In de ochtend is het licht warm en goud, in de middag hard en koud. Dat heet de lichtkleur. Niet voor niets dat veel fotografen graag aan de slag gaan met het vroege ochtendlicht of late avondlicht, het zogenaamde 'gouden uurtje'.
Anders dan de naam doet vermoeden duurt het gouden uurtje vaak geen uur (in de winter soms, en in het hoge noorden) maar meestal enkele minuten (zomer) tot langer in de winter. Wanneer de zon nét op is kleurt de wereld even goudgeel in warm zacht licht. Dit licht kun je prachtig gebruiken voor landschappen maar ook voor macro-opnames van voorjaarsbloeiers. Daarbij kun je weer kiezen tussen alle lichtsoorten van goud tegenlicht tot warm strijklicht.
Je kunt het gouden licht extra benadrukken door een telelens te gebruiken in plaats van een macrolens. Door vlak naast de zon te mikken - wanneer deze nog laag aan de horizon staat - krijg je een flare-vlak dat zó groot is dat hij over je hele filmvlak valt. Je ziet dan ineens de kenmerkende oranje / gele waas over je foto verschijnen.
In mijn paddenstoelen blog heb ik al uitgebreid geschreven over de ongekende mogelijkheden van werken met flitsers, zaklampjes, reflectieschermen en plantenspuitjes. Hoewel het werken met natuurlijk licht misschien wel de meeste voldoening geeft, beperkt het je soms wel in het creëren van de perfecte lichtval voor jou bedoelde beeld. Je bent overgeleverd aan de grillen van de natuur en de zon. Daarom zijn die grauwgrijze dagen ook zo perfect..., dan heb je alles zelf in de hand. Lees daarom dat blog nog eens door en ga ook bij de voorjaarsbloeiers aan de slag met al je eigen flitsers en lampjes.
Bij het gouden uurtje had ik het al over lensflares van telelenzen die je kunt gebruiken voor een intens oranje gloed over je foto’s. Maar ook allerlei filters geven – onbedoeld – flares wanneer je werkt met tegenlicht. Een zonnekap doet vaak al wonderen en anders even je hand of pet voor de zon houden. Maar..., je kunt er ook juist gebruik van maken voor een creatief effect!
Het moge duidelijk zijn dat elk soort licht een heel ander effect geeft en een eigen charme heeft. Durf hiermee te spelen als je op pad gaat om foto's te maken! Wat vind jij het mooiste licht om foto's te maken?