Productreview: Profoto Connect trigger

Evely Duis
5 jaar geleden

Voor deze review ben ik aan de slag gegaan met de Profoto Connect. Een nieuwe, knoploze flits remote. Je kunt de remote op slechts drie standen zetten: automatisch, handmatig en uit. Op deze manier gaat Profoto voor hetgeen waar ze goed in zijn, eenvoud.

De Connect is een stuk kleiner en compacter dan bijvoorbeeld de AirTTL-C remote. De Connect heeft geen batterijen nodig dankzij de LiPo-accu met een accuduur van 30 uur. Je kunt 'm opladen met de bijgeleverde USB-C naar USB-A oplaadkabel. De kleur van het lichtje op de remote geeft aan hoe vol de batterij is, zodat je zeker niet te laat bent om 'm weer op te laden.

De TTL-functie gebruik ik tijdens deze test op de Canon 5DS spiegelreflexcamera. Via deze functie past de flitser zich automatisch aan naar de lichtomstandigheden. Ideaal als je in een wisselende situatie zit en niet steeds wilt zoeken naar de perfecte flitsstand. Op deze manier kun je jezelf bezig houden met het perfecte moment vastleggen en het technische aspect van de flitser automatisch laten doen!

Hoe werkt de bediening?

Maar hoe bedien je de flitsers dan als er geen knoppen op zitten? Je kunt de Connect koppelen aan je smartphone (werkt vanaf iPhone 7). Via de app kun je de flitsers op afstand bedienen net zo als je gewend bent met de AirTTL-C remote. Ideaal als je lampen perfect opgesteld staan en je draadloos je flitsers op deze manier kunt bedienen!

De Profoto B10 was al een flitser met Bluetooth die je via de app kon bedienen. Dit is nu volledig samengevoegd. Zo kun je de flitswaarde zien in de app en deze verhogen of verlagen. Ook kun je het instellicht aan- en uitzetten, de kracht van het licht bepalen en de kleurtemperatuur hiervan aanpassen.

De Profoto Connect in actie

Tijdens een fashion shoot ben ik de Profoto Connect eens goed gaan testen. Via de app had ik de B10, A1 en B2 gekoppeld en deze werden nu allemaal aangestuurd met de zender. In de studio werk ik handmatig. Dit omdat ik in één constante licht situatie zit waarbij het licht niet aangepast hoeft te worden door wisselende lichtomstandigheden van buitenaf.

De Profoto B10 was mijn hoofdlicht tijdens deze shoot. Omdat de B10 nog meer functies heeft in de app is het gemakkelijk om deze als hoofdlicht in te stellen. Op deze manier kun je snel zien hoe sterk je flitslicht staat en kun je deze eenvoudig bijstellen.

Naast de Manuele modus kun je ook werken op de Auto modus die werkt via TTL. Dit is een functie die ik voornamelijk op locatie gebruik. Hier heb je toch meer wisselende lichtomstandigheden en het scheelt veel tijd als de flitslamp zelf bepaalt hoe sterk de flits is. In je camera kun je de flitslichtcompensatie zo aanpassen dat je meer of minder flitslicht wilt in je shot.

In de studio kun je deze functie ook goed gebruiken wanneer je nog niet precies goed weet hoe sterk de lichten moeten staan. Maak een testshot op de Auto modus en de flitser kiest de perfecte licht hoeveelheid uit. Wanneer je vervolgens de Connect op manual terug zet blijven deze waardes staan en kun je eventueel wat aanpassingen maken en hiermee verder je studio shoot doen.

Flitsen met je telefoon

Wat ook een leuke functie is die ik nog niet eerder getest had is dat je via de Profoto-app een camera functie hebt. Wanneer je een foto maakt geeft de flitser ook een flits. Of ik deze functie heel vaak zal gebruiken betwijfel ik, maar het is wel een leuke gimmick.

Conclusie

Voor wie is de Profoto Connect? De Profoto Connect is erg geschikt voor mensen die niet te technisch bezig willen zijn, maar wel bewust hun beelden willen maken. Wanneer je net begint met flitsfotografie wil je niet te veel met flitswaardes bezig zijn. Via de Auto modus kun je eenvoudig met flitslicht werken zonder dat je jezelf druk hoeft te maken.

Voor de meer ervaren fotografen is het fijn dat de app beschikbaar is waar je wél manueel de flitswaardes kunt aanpassen. Vooral in combinatie met de Profoto B10 werkt het heel fijn omdat je de precieze waarde in de app ziet. Bij de andere lampen is het net zo als de AirTTL-C remote waar je met +1 en -1 werkt en je dus niet precies ziet op welke waarde de lamp staat.

Voor ervaren fotografen is het dus voornamelijk een mening kwestie waar jij je het fijnst bij voelt, pas je tijdens de shoot je flitslicht heel veel aan per shot dan is de AirTTL-C remote misschien een betere keus vanwege de knopjes op de remote. Pas je niet per shot flitslicht aan en is het verder constant dan werkt de Profoto Connect perfect! Als je veel op locatie werkt dan is de TTL Auto modus de oplossing. De flitsstand past zich aan naar de lichtomstandigheden waardoor je echt kunt richten op het fotograferen zelf.

Bekijk de Profoto Connect

Auteur

Evely Duis

Evely Duis heeft door haar opleidingen veel verschillende professionele takken in de fotografie leren kennen. Ze staat bekend om perfecties na te streven en haar ideeën te realiseren. Haar werk is voornamelijk conceptuele portret- en modefotografie. Met haar bedrijf richt ze zich op modefotografie en fotografie voor bedrijven, merken en producten.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.