Productreview GlareOne Vega 200

Marije Dijkema
7 maanden geleden

Als ambassadeur van het lichtmerk GlareOne kreeg ik de kans om de GlareOne Vega 200 flitser te testen. Met een aantrekkelijke instapprijs van slechts €189 (inclusief BTW) lijkt deze flitser het ideale model voor de beginnende studiofotograaf. Dat komt goed uit, want ik geef regelmatig workshops aan juist deze doelgroep!

Bekijk de GlareOne Vega 200

Mijn eerste indruk

Na ontvangst en het uitpakken blijkt de flitser een compact en lichtgewicht model te zijn, voorzien van een handige hendel aan de bovenzijde. Deze biedt een goede grip, waardoor je de flitser makkelijk kunt oppakken en de stand kunt aanpassen - een fijne eigenschap voor optimale controle.

De meegeleverde reflector is een mooie toevoeging, waardoor je direct een basis-accessoire hebt voor het maken van studiofoto’s. Uiteraard zit er ook een stroomkabel in de doos om de flitser op het lichtnet aan te sluiten.

De GlareOne flitser in gebruik

De Vega 200 flitser bevestig ik eenvoudig op elk studiostatief. Het bedieningspaneel aan de achterzijde is simpel en biedt precies wat ik nodig heb: een aan/uitknop, een output voor de stroomkabel, een draaiknop voor het instellen van groepen en channels, een testknop die ook dient als modellichtknop, en een knop voor de wifi-functie. Hoewel de wifi-optie op dit moment nog niet in gebruik is bij GlareOne, kan ik de wifi gewoon op '6' laten staan; zo werkt alles prima. De grote hendel onder de flitser is los en vast te draaien, zodat ik de hoek van de flitser kan bepalen. Ik fotografeer zelf vaak vanuit een hoger standpunt naar beneden en dankzij deze hendel kan ik de flitser makkelijk in de gewenste positie plaatsen.

Groot bereik

Wat prettig is aan de Vega 200, is dat ik de flitser kan instellen in 6 stops. Het enige verwarrende is dat de laagste stop op 3.0 begint en de hoogste op 9.0 eindigt. Persoonlijk had ik het logischer gevonden als de range van 1.0 tot 6.0 liep, maar dit is slechts een kwestie van gewenning. Dankzij deze 6 stops heb ik echter een enorm bereik aan lichtinstellingen, wat me veel flexibiliteit biedt. Hierdoor kan ik, zelfs met een laag diafragma, nog steeds goed uitgelichte portretten met flitslicht maken, wat echt een voordeel is. De flitser is ook voorzien van een instellicht dat in intensiteit meeloopt met de flitsinstelling. Dit is handig omdat ik zo vooraf kan zien hoe het licht valt en het helpt ook met scherpstellen als mijn studio wat donker is. Het instellicht kan vrij fel worden ingesteld, waardoor ik het zelfs als continu-licht zou kunnen gebruiken als ik niet wil flitsen.

Mijn flitsers laten afgaan

Om de flitser te laten afgaan, plaats ik een trigger op mijn camera. Deze trigger is universeel en werkt op alle camera’s met een middencontactpunt. De trigger is net zo eenvoudig als de flitser zelf, met slechts twee knoppen om groepen en channels in te stellen, twee pijltjesknoppen en een knop voor het instellicht en het geluid. Dit maakt het mogelijk om het vermogen van de flitser aan te passen zonder steeds heen en weer te moeten lopen, wat mijn workflow enorm versnelt.

Kanalen en groepen

Het enige waar ik even aan moest wennen, is dat alle flitsers die ik samen gebruik op hetzelfde kanaal moeten staan, en dat ik de trigger ook op datzelfde kanaal instel. Daarna kan ik de flitsers onderverdelen in verschillende groepen. Ik vind het persoonlijk wat vreemd om een enkele flitser ‘groep A’ te noemen en een tweede flitser ‘groep B’, maar dit is slechts een kwestie van wennen. Als ik het idee van ‘groep’ wegdenk, is het logischer: ik heb Flitser A en Flitser B, die beide op kanaal 1 staan om samen af te gaan wanneer ik op de knop druk.

Vega 200 in de praktijk

Ik heb de Vega 200 flitser getest met een model en alles verliep eigenlijk heel soepel. Ik werk het liefst met één of twee Vega 200 flitsers en mijn favoriete lichtvormers voor deze flitser zijn de GlareOne softbox Octa 95 Easy Fold, Glareone softbox 35x140 Pro, GlareOne softbox Hexa 120 Pro, de GlareOne Softbox Octa 150 PRO en de GlareOne Beauty Dish 65 PRO. Uit ervaring blijkt dat mijn cursisten de gebruiksvriendelijkheid van deze flitser ook erg waarderen. Met één Vega 200 flitser kun je prima uit de voeten als je één of twee modellen fotografeert. Wil je echter grotere groepen vastleggen of een hele ruimte uitlichten, dan zou de GlareOne Vega 400 of GlareOne Antares 600 een betere keuze kunnen zijn, vanwege het extra vermogen dat deze modellen bieden.

Bij het gebruik van automatische witbalans in mijn camera’s merk ik dat de foto’s soms wat blauw ogen. Daarom kies ik ervoor om mijn camera in te stellen op 5800K (op mijn Nikon Z7) wanneer ik met het studiolicht van GlareOne werk. Dit levert volgens mij de meest natuurlijke kleurtoon op bij het gebruik van deze flitsers.

Conclusie

De Vega 200 flitser is zeer gebruiksvriendelijk, lichtgewicht en eenvoudig in te stellen. Je moet even weten dat de wifi op ‘6’ moet blijven staan, en dat je al je flitsers op hetzelfde kanaal zet en verdeeld in groepen, maar dan ben je ook helemaal klaar om aan de slag te gaan. Naar mijn mening zijn de prijzen en de gebruiksvriendelijkheid van GlareOne perfect voor beginnende studiofotografen. Maar ook als gevorderde studiofotograaf kun je met deze flitsers prachtige beelden maken.

Bekijk de GlareOne Vega 200

Auteur

Marije Dijkema

Ik ben Marije, fine art-fantasyfotograaf, en creëer sprookjesachtige beelden vol magie. Hoewel natuurkunde en wiskunde niet mijn sterkste vakken waren, leerde ik studiolicht te gebruiken door puur te observeren, zonder technische hulpmiddelen. Nu maak ik magische portretten en help ik andere fotografen dit ook te doen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.

Contact

Hulp nodig?

We zijn maandag weer bereikbaar