
Review DJI Flip
Dylan Calluy nam de DJI Flip mee naar de Kalmthoutse Heide om te testen hoe deze compacte en lichte drone presteert in dit natuurgebied.
Lees verderAls gepassioneerd dronepiloot was ik natuurlijk razend benieuwd naar de nieuwe DJI Mavic 4 Pro en ben daarom erg blij dat ik deze drone mag gaan testen. In deze review neem ik je mee in mijn bevindingen. Wat viel mij direct op, wat zijn de verbeteringen ten opzichte van de DJI Mavic 3 Pro en voor wie is deze drone echt interessant? Ik vertel je alles over mijn eerste vluchten, de beeldkwaliteit en wat je kunt verwachten in de praktijk.
Mijn verwachtingen van de DJI Mavic 4 Pro waren hoog. DJI weet bij iedere release ons opnieuw te verrassen met innovaties die het vliegen en creëren van beelden nog fijner maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een beter camerasysteem, de verbetering van vliegeigenschappen, het verlengen van de batterijduur of het toevoegen van opties waar iedereen om staat te springen. Nou dat is deze keer weer het geval bij het uitbrengen van de DJI Mavic 4 Pro.
Wat deze drone daarnaast zo veelzijdig maakt, is de combinatie van fotografie en videografie, ondersteund door een geavanceerd obstacle avoidance-systeem. Sinds de DJI Mavic 3 is dit systeem flink doorontwikkeld en nu zelfs uitgebreid met LidAR-detectie. Ik ben dan ook benieuwd hoe dit in de praktijk helpt bij het veilig navigeren rond obstakels.
Het camerasysteem is ten opzichte van de DJI Mavic 3 Pro ook flink vernieuwd. De Hasselblad 4/3-inch hoofdcamera met 28mm lens (1x zoom) wordt nu aangevuld met een 70mm (2.5x zoom) en een 168mm (6x zoom) lens. Hiermee kom je dichter bij je onderwerp zonder risicovolle vliegbewegingen. Het voelt alsof je een 70-200mm lens uit je cameratas pakt, maar dan met één druk op de knop. Digitaal zoomen tot 24x is ook mogelijk, al moet je dan wel inleveren op resolutie.
Wat meteen opvalt aan de DJI Mavic 4 Pro is het volledig vernieuwde Hasselblad camerasysteem. De hoofdcamera is uitgerust met een 4/3-inch CMOS-sensor en een 28mm lens met variabel diafragma van f/2.0 tot f/11. Deze combinatie levert beelden tot 100 megapixel op, ideaal voor haarscherpe foto’s met veel detail.
Daarnaast beschikt de drone over twee zoomlenzen: een 70mm (2.5x zoom) met een 1/1.3-inch sensor en 48 megapixel, en een 168mm (6x zoom) met een 1/1.5-inch sensor en 50 megapixel. Vooral de 6x zoom is een flinke verbetering ten opzichte van de DJI Mavic 3 Pro, die met deze lens slechts 12 megapixel haalde.
De DJI Mavic 4 Pro kan foto's vastleggen in JPEG of JPEG + RAW met een indrukwekkend dynamisch bereik van 16 stops. Dat geeft je in de nabewerking veel speelruimte om details terug te halen in hooglichten en schaduwen. Ook op video vlak levert de drone indrukwekkende prestaties: 6K bij 60fps op de hoofdcamera en 4K bij 60fps op de zoomlenzen. Nieuw is dat je nu met alle drie de camera’s in D-LOG kunt filmen voor maximale controle over kleur en contrast.
Een andere verbetering is de mogelijkheid om zowel horizontaal (landscape) als verticaal (portret) te fotograferen en filmen. Deze functie was eerder alleen beschikbaar op de Mini-serie, maar is nu ook geïntegreerd in de Pro-lijn. Let wel: in portretmodus is de tilt van de gimbal beperkt tot +11 en -11 graden, wat het lastig maakt om direct boven een onderwerp te hangen.
Verder opvallende specificaties zijn onder andere een vliegtijd tot 51 minuten, het nieuwe Ocusync O4+ transmissiesysteem, APAS, ActiveTrack en een volledig herontworpen RC Pro 2-controller. De drone heeft standaard 64GB intern geheugen. Opvallend is dat de Creators Combo beschikt over 512GB, wat gehalveerd is ten opzichte van de 1TB in de DJI Mavic 3 Pro Cine-uitvoering.
Voor mijn eerste vlucht neem ik rustig de tijd om de drone te bekijken. De gimbal beschermkap is opnieuw ontworpen en zit niet langer vast over de batterij, waardoor je die nu direct kunt verwisselen. Wat ook opvalt is dat de drone automatisch opstart zodra je de propeller armen uitvouwt. Handig, al voelt het nog wat onwennig dat hij meteen actief wordt.
De DJI Mavic 4 Pro is iets groter en zwaarder dan zijn voorganger (1063 gram), maar voelt solide aan en is in de lucht iets stiller. Door het gewicht valt hij in de C2-classificatie, wat betekent dat je een RDW-registratie en EU dronebewijs A1-A3 + A2 nodig hebt.
Eenmaal in de lucht wilde ik natuurlijk de kwaliteit van de zoomlenzen proberen. Wat daarbij opvalt is dat de kwaliteit van de 6x zoom echt een grote stap voorwaarts heeft gemaakt. De compressie van beide zoomlenzen is fantastisch. Deze maken gewoon hele andere beelden dan dat je gewend bent met de 28mm hoofd lens. Wanneer je nooit een zoomlens op de drone hebt gehad, zal je merken dat het echt verrassende foto’s en perspectieven op gaat leveren. Ook is de zoomlens lekker praktisch om even snel de omgeving te verkennen. Vliegen met de zoomlens zou ik niet aanraden, omdat je minder goed kan inschatten waar je vliegt.
Wat mij nog meer opvalt is dat de uitklapbare antennes op de controller weer terug zijn van weggeweest. Bij de Fly More Combo wordt de DJI RC 2 controller meegeleverd en bij de Creators combo de DJI RC Pro 2. Helaas heb ik de laatste niet kunnen testen, maar gezien het volledig nieuwe design van de RC Pro 2 controller ben ik wel heel nieuwsgierig naar hoe de controller in de handen ligt en hoe fijn het te bedienen is.
De meegeleverde tas is ook erg fijn in gebruik. De tas is compact, maar niet te krap ontworpen waardoor onderdelen eenvoudig uit de tas te halen zijn. Alle verschillende onderdelen hebben hun eigen plekje in de tas. Daar is dus echt goed over nagedacht.
De beeldkwaliteit van de hoofdcamera is uitstekend en ideaal voor zowel foto- als videowerk. De 2.5x en 6x zoomlenzen zijn perfect als je niet dicht bij je onderwerp kunt komen. Tijdens de nabewerking merkte ik dat de nieuwe sensor een ander kleurenprofiel geeft dan de Mavic 3 Pro, wat even zoeken was naar de juiste instellingen.
Video opnemen in 6K met 60 fps is nu mogelijk, al vraag ik me af hoe vaak ik dat in de praktijk gebruik. Wel kun je nu in HDR én met alle drie de lenzen in D-LOG filmen, wat veel ruimte geeft voor nabewerking met 10-bit kleurdiepte.
Wanneer je gaat filmen met een zoomlens (2.5x of 6x zoom) zal je merken dat je best wat moet oefenen om beelden op een soepele en cinematische manier vast te leggen. Elke abrupte beweging met de controller zal je terugzien in de vastgelegde beelden. Het is dus de kunst om lange, soepele bewegingen te maken, terwijl het onderwerp gecentreerd in het beeld blijft. Een hulpmiddel om je onderwerp te centreren is om bijvoorbeeld gebruik te maken van de Gridlines, Center Marker of Active track. Deze kunnen gevonden worden in de camera-instellingen van de drone.
De DJI Mavic 4 Pro brengt serieuze vernieuwingen ten opzichte van zijn voorganger. Met een krachtig drievoudig camerasysteem, verbeterde vliegprestaties en de mogelijkheid om in zowel landscape als portretmodus te werken, is dit een veelzijdige drone voor de professionele gebruiker. Vooral het filmen in D-LOG op alle drie de lenzen en het grote dynamisch bereik maken deze drone aantrekkelijk voor wie veel uit zijn beelden wilt halen in de nabewerking.
Daar staat tegenover dat de drone groter en zwaarder is geworden en daardoor in de C2-classificatie valt. Dit betekent dat je naast een RDW-registratie ook een aanvullend A2 dronebewijs nodig hebt, wat een drempel kan zijn voor sommige gebruikers.
Al met al is de DJI Mavic 4 Pro een robuuste en betrouwbare drone met veel praktische verbeteringen die goed aansluiten bij de wensen van professionele foto- en videomakers.
David Schurink, beter bekend als DutchDroneViews, is dronespecialist en luchtfotograaf. Hij legt unieke beelden vast die met een gewone camera niet mogelijk zijn, variërend van evenementen en gebouwen tot internationale fotoshoots en livestreams. Met zijn drones combineert hij techniek en creativiteit om verrassende perspectieven te creëren, zowel voor commerciële opdrachten als persoonlijke projecten.
Bekijk alle berichtenHoud mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.