Het Beeldrecept van Alex Pansier: de meikever vanuit een ander perspectief

Cameranu
4 uur geleden

In het Beeldrecept leer je meer over hoe een bijzondere foto tot stand is gekomen. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, voorbereidingen, het licht dat is gebruikt en de apparatuur die je nodig hebt. In dit Beeldrecept vertelt professioneel natuurfotograaf Alex Pansier hoe hij deze meikever heeft gefotografeerd.

Het Beeldrecept van Alex Pansier - 1

Welke voorbereiding heb je getroffen?

De meikever stond al enige tijd op mijn verlanglijst. Nu moest ik ze nog weten te vinden. Toevallig liep ik door de Amsterdamse Waterleidingduinen en zag ik levenloze meikevers op het pad. Ze moesten dus ergens in de buurt zitten. Ik heb de omgeving afgespeurd en zag een boom vol met deze kevers zitten. Nu proberen om iets bijzonders te maken. Zoals altijd ontstaan de mooiste foto’s over tijd. Eerst registreren en dan telkens wat creatiever worden. Ik ben dan ook de dagen erna terug gegaan met telkens nieuwe ideeën in mijn hoofd.

Het idee voor deze foto ontstond nadat ik de meikever al in high-key had gefotografeerd. Ik wilde er nog iets aan toevoegen. Toen kwam ik op het idee om de kever van bovenaf in beeld te laten kijken, alsof hij boven het gras zweefde. Maar natuurlijk waren de omstandigheden niet perfect. Het gras stond niet zoals ik het wilde. Daarom plukte ik wat sprieten en hield die ondersteboven boven de kever, die gewoon rechtop op een tak zat. In de nabewerking draaide ik de foto 180 graden, zodat het gras weer rechtop stond en het leek alsof de kever er van bovenaf naar keek.

Welke instellingen heb je gebruikt?

De foto is gemaakt met 1/250 sec, f/11 en ISO 3200. Ik koos voor een sluitertijd van 1/250 om eventuele beweging van de kever te bevriezen. Hoewel ze meestal niet heel snel bewegen, werk ik uit de hand en heb ik liever wat speling. Diafragma f/11 zorgt voor voldoende scherptediepte, zodat zowel het gras als de antennes scherp zijn. De ISO kwam uit op 3200 omdat ik bewust iets had overbelicht, waardoor er meer licht nodig was.

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

De belangrijkste stap in de nabewerking was het roteren van de foto met 180 graden. Daardoor lijkt het alsof de kever van bovenaf het beeld inkijkt, terwijl hij in werkelijkheid gewoon rechtop op een tak zat. Verder heb ik de foto iets rechtgezet en subtiel verscherpt in Lightroom.

Wat maakt deze foto bijzonder?

De eenvoud en de vervreemding door de antennes maken dit beeld krachtig en intrigerend. Je moet echt twee keer kijken om te begrijpen wat je ziet en juist dat verrassingseffect geeft de foto zijn sterkte. In 2025 won deze foto de titel Natuurfoto van het Jaar bij de Groene Camera, een prachtige erkenning waar ik enorm trots op ben. De jury zegt het volgende over de foto: "Een foto die er voor ons direct uitsprong. Een mannetjes meikever met zijn prachtige, waaierachtige antennes tegen een strakke witte lucht. Dit vertederende en originele silhouet viel meteen in de smaak. Een sterk opgebouwd, bijna grafisch beeld dat je niet snel vergeet." – Jury Groene Camera

Over Alex

Alex Pansier (50) uit Oss begon in 2018 met fotografie als uitlaatklep naast zijn werk als internetondernemer. Sinds de verkoop van zijn bedrijf in 2021 richt hij zich fulltime op fotografie. Alex is een veelzijdige natuurfotograaf die zich laat leiden door vormen, structuren en rust in het beeld. Zijn werk varieert van macro tot vogels en mini-landschappen, en altijd met oog voor detail. Inmiddels heeft hij zijn eigen boek uitgebracht, From Nature to Art, en droomt hij stiekem van de titel Wildlife Photographer of the Year.

Handige producten voor macrofotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.