Kleurrijk Zwart-Wit

Kleurrijk Zwart-Wit

Tijdens deze lezing Kleurrijk Zwart-Wit ga je met Maarten van der Voorde mee op reis door zijn fotografische wereld. Aan de hand van verschillende foto’s en reportages neemt hij je mee in de mogelijkheden en hoe hij te werk gaat. Doe inspiratie en ideeën op waarmee je zwart-wit ook in je eigen fotografie kunt gebruiken.
Lees meer Lees minder

Beeld impressie

Hoe ziet de dag eruit?

Jarenlang wisten we niet beter dan zwart-wit

In 1826 slaagde Niépce erin om vanuit het venster van zijn werkkamer de eerste echte foto te maken. Hiervoor was een belichtingstijd van maar liefst acht uur nodig! Het was uiteraard een foto in zwart-wit. Jarenlang wisten we ook niet beter. En hoewel de eerste kleurenfoto al in 1860 kon worden gemaakt, werden de kleurenfoto’s voor consumenten pas rond 1960 beschikbaar. Meer dan een eeuw werd onze wereld dus in zwart-wit weergegeven. We zijn nu gewend om ook onze beelden in prachtige kleuren te tonen. Maar bedenk eens wat een revolutie de kleurentelevisie was.

Zwart-witfotografie komt weer terug

Toch zien we dat zwart-witfotografie eigenlijk nooit weg is geweest. Sterker nog, het lijkt juist weer terug te komen. Maartens fotografie bestaat de laatste jaren zelfs voor 70% uit zwart-wit beeld, dat met de huidige digitale (systeem-) camera’s redelijk makkelijk is om te maken. Maar hoe is die omslag ontstaan, hoe verliep de geschiedenis van zwart-wit naar kleur en nu weer naar zwart-wit? Waarom is zwart-wit nu zo populair aan het worden? Hoe en waarom gebruikt Maarten juist nu zwart-witfotografie om zijn ‘verhalen’ te vertellen?

Wonderlijk mooie reis

In reportage- en documentairefotografie is monochrome voor Maarten heel erg belangrijk geworden, maar ook voor portret-, natuur-, straat en reisfotografie kiest hij daar vaak voor. Hij neemt je graag mee op deze wonderlijk mooie reis van de eerste Daguerreotypie foto’s naar de ontwikkeling van en naar de kleurenfotografie, en hoe de zwart-witfotografie juist nu voor hem zo belangrijk is geworden.

Praktische informatie

Wat is bij de prijs inbegrepen?

  • Koffie en thee
Maarten Van Der Voorde

Over de instructeur

Maarten van der Voorde wil met zijn fotografie momenten vangen en hiermee het verhaal opnieuw vertellen. Hij noemt zichzelf dan ook een moderne tijdreiziger door met zijn foto's momenten te herbeleven. Maarten reist de hele wereld over voor zijn fotografie. Sinds 2017 is hij officieel Fujifilm amabassadeur.