In de maand juli is de zomer in volle gang, met lange avonden en warme temperaturen is het heerlijk om te fotograferen. Verschillende dieren en planten leven op in de zomer, maar ook andere bijzondere natuurfenomenen komen op het podium dit seizoen. Laat je inspireren door deze acht dingen die je in juli kunt fotograferen!
Gemaakt door Jeroen Stel
De Europese boomkikker is een beschermde kikkersoort die op verschillende plekken in Nederland voorkomt. Volwassen boomkikkers kun je al eerder waarnemen, maar jonge boomkikkers zullen tegen eind juli de braamstruiken in klimmen. Vanwege de groene kleur en geringe grootte is het een uitdaging om ze waar te nemen. Je kunt deze kikkers het beste met een telelens fotograferen in het vroege ochtendlicht. Dan is het licht minder hard en zo verstoor je ze niet. Het is hier echt van belang om op afstand te blijven!
De zonnedauw is een vleesetend plantje dat heel kleurrijk is, maar vrijwel niet opvalt ondanks de bijna buitenaardse looks. Dit plantje bloeit in de zomer en is in blauwgraslanden, op natte heiden en in moerassen te vinden. Het is echt waard om je macrolens hier op te richten en lekker te experimenteren. Heb je geen macrolens? Gebruik dan tussenringen, een omkeerring of close-up filters. Dat zijn betaalbare alternatieven waarmee je ook heel dichtbij je onderwerp kunt komen.
Gemaakt door Patrick de Graaf
Als bloemen in bloei staan, komen er gegarandeerd insecten op af. Alleen al in Nederland komen er meer dan twintig hommelsoorten en meer dan driehonderd bijensoorten voor. Pak je macrolens erbij en ga op zoek naar deze zoemende insecten. Ze steken met hun kleuren prachtig af tegen de bloemen en soms zie je zelfs klompjes stuifmeel op de achterpoten zitten! Zweefvliegen blijven dikwijls even 'hangen' op hun plek.
Lupines bloeien van circa juni tot en met augustus en het zijn opvallende, sterk geurende vlinderbloemen. De trossen kunnen wel 50 centimeter hoog worden en de soort is in het wild best zeldzaam. Toch zijn ze op steeds meer plekken in het wild in Nederland te vinden. Wil je deze prachtige bloemen graag van dichtbij fotograferen of als onderwerp hebben in een landschapsfoto, dan zul je er gericht naar op zoek moeten gaan. Maar dat is zeker de moeite waard!
Zie je 's avonds iets blauws in de zee oplichten? Dan is er zeevonk: alg dat licht afgeeft om vijanden af te schrikken. De grootste kans om zeevonk te spotten is bij hoge temperaturen, een relatief rustige zee en weinig tot geen maanlicht. Je moet dus vrij laat op pad gaan. Met behulp van lange sluitertijden kun je zeevonk goed fotograferen. Neem altijd een statief mee, kies voor een lichtsterke lens en zet de ruisreductie van je camera uit.
Lees hier de uitleg over zeevonk fotograferen door Mike Muizebelt
Foto gemaakt door Mike Muizebelt
Het heideblauwtje is een charmante vlinder met een herkenbare tekening. De vleugels van het mannetje zijn blauw en ze komen vooral voor op droge en natte heidevelden, dus in het zuiden, midden en de oostelijke helft van Nederland. 's Avonds zul je al snel meerdere exemplaren bij elkaar kunnen vinden. Maak in de avond eens een wandeling en houd je ogen goed open. Weet je de slaapplek? Dan zul je daar de volgende morgen prachtige vlinderfoto's kunnen maken zonder dat je lang hoeft te zoeken!
Deze twee grassen lijken op elkaar, maar na de bloei heeft het veenpluis meerdere witte pluizenbolletjes aan een stengel zitten en het wollegras maar één. Deze soorten houden van zure grond en plekken die ook in de zomermaanden vochtig blijven zoals de natte heide, zandgroeven en vennen. Het veenpluis is verspreid door heel Nederland te vinden, maar komt vooral veel voor in het noordoosten. Het eenarig wollegras is helaas vrij zeldzaam geworden en komt voor in Drenthe en de Kempen.
Wanneer je vroeg of rond de avondschemering de natuur in gaat, is de kans altijd aanwezig dat je een ree op je pad tegenkomt. Van juli tot ongeveer half augustus is de reeënbronst. Een geliefde en bekende locatie voor het fotograferen van reeën is de Westerheide, een heidegebied tussen Bussem, Laren en Hilversum. Hier wordt een sprookjesachtige setting met hoge, witte bloemetjes. Enorm fotogeniek! Bewaar een gepaste afstand tot de dieren en gebruik een telelens voor je foto's zoals een 200-400mm.