Tips voor panoramafotografie

Wil je experimenteren met stadsgezichten of landschapsfotografie? Een panoramafoto maken is een leuke uitdaging. Wil je weten hoe je dit doet? Gebruik deze tips en ontdek hoe je zelf mooie panoramabeelden kunt maken.

Gebruik een standaardlens

Een groothoekobjectief is een populaire lens voor landschapsfotografie. Toch is het voor panoramafoto's beter om deze niet te gebruiken. Hoewel een groothoeklens goed werkt voor het vastleggen van een landschap in een enkele opname, is het voor panoramafotografie minder fijn. Deze lenstypen gebruiken glas dat zwaar gebogen is om bredere gebieden vast te leggen en hierdoor produceren ze meestal lensvervorming. Dit is vervelend wanneer je meerdere foto’s wilt samenvoegen zoals bij panorama.

Een standaardlens (een lens die niet te breed en niet te lang is) is perfect voor het maken van panoramafoto's, omdat de lensvervorming minimaal is. Dit zorgt voor realistischere panoramafoto's. Kies een lens (of brandpuntsafstand op je zoomlens) van tussen 35mm en 80mm, afhankelijk van hoe dichtbij je bij het onderwerp staat.

Bekijk hier alle objectieven

Tips voor panoramafotografie - 1

Gebruik een goed statief

Een eenvoudige tip, maar wel erg belangrijk! Om je foto’s naadloos op elkaar te laten aansluiten, wil je geen verschuivingen in je foto’s hebben. Door een stevig tripod te gebruiken, het liefst met panoramakop, ben je ervan verzekerd dat er bijna geen beweging in je foto’s komt.

Pak de waterpas erbij

Hoewel je ook zonder een waterpas goede foto's kunt maken, ben je met een waterpas zeker dat je panoramafoto's bijna geen vervorming hebben. Dit is belangrijk wanneer je de foto’s later gaat samenvoegen. Als elementen in je landschap te veel vervormd raken, wordt het lastig om er nog een mooie, strakke panoramafoto van te maken. Sommige statieven hebben een ingebouwde waterpas. Heeft die van jou dit niet? Geen zorgen je kunt op onze website voor een zachte prijs een waterpas scoren!

Maak RAW foto’s

Voor de beste resultaten is het aan te raden om de foto’s in RAW te maken. Dit is vooral handig tijdens het nabewerken. Met RAW zijn er nog geen automatische aanpassingen aan de foto gemaakt zoals bij JPEG. Hierdoor heeft RAW meer opties om de foto’s te bewerken en krijg je een beter resultaat van je panoramafoto!

Tips voor panoramafotografie - 2

Stel handmatig je camera in

Gebruik je vaak automatische instellingen van je camera? Bij panoramafotografie is het slim om je camera handmatig in te stellen. Met automatische instellingen zal elke foto iets anders zijn en dit wil je graag voorkomen. Stel daarnaast de scherpte van je camera handmatig in. Zo voorkom je dat de scherpte in elke foto verschillend is. Dit scheelt weer extra werk tijdens het nabewerken.

Fotografeer verticaal

Vaak fotografeer je horizontaal met landschapsfotografie, maar dit is net even anders bij panoramafotografie. Door te fotograferen in portretstand, wordt je panoramafoto veel hoger waardoor het eindresultaat er veel natuurlijker eruitziet.

Tips voor panoramafotografie - 3

Maak veel foto’s

Wat erg belangrijk is voor het maken van een panorama, maak heel veel foto’s! Door zoveel mogelijk foto’s te maken die overlappen, heb je na de tijd veel meer keuze uit welke foto’s je wilt samenvoegen. Zo voorkom je dat je eventuele vervormde foto’s moet gebruiken of helemaal geen panorama meer kunt maken. Het extra beetje tijd tijdens het fotograferen is het meer dan waard voor een succesvolle panoramafoto.

Laat Photoshop het werk doen

Na het fotograferen is het tijd voor het samenvoegen van je foto’s in een programma zoals Lightroom of Photoshop. Na het bewerken plak je als het ware al je foto’s aan elkaar vast waardoor er één groot panorama shot ontstaat. Dit kun je met de hand doen, maar dit is wel erg tijdrovend. Gelukkig heeft Photoshop een handige plakfunctie voor panorama's. Ga naar 'Bestand' -> 'Automatisch' -> 'Photomerge'. In Lightroom is er ook een functie om automatisch je foto’s samen te voegen tot een panorama. Ben je blij met het resultaat? Dan is het tijd om je foto te exporteren en te posten op je social media!

Handig voor panoramafotografie

Ook interessant voor jou

Hoe fotografeer je de maan?
Hoe fotografeer je de maan?
Hoe kun je een goed belichte, scherpe foto van de maan maken? En wat heb je nodig om de maan groot in beeld te kunnen brengen?
Lees meer
Tips voor fotograferen met zonsopkomst
Tips voor fotograferen met zonsopkomst
De zonsopkomst biedt fotografen een magisch moment om te verkennen en vast te leggen Onderstaande tips zullen je helpen om betoverende beelden vast te leggen bij de opkomst van de zon.
Lees meer