5 tips voor het fotograferen met een groothoeklens

Een groothoeklens of ‘wide angle lens’ heeft een grote beeldhoek, een hoge lichtsterkte en een relatief korte scherpstelafstand. Dit geeft jou zowel handige als creatieve mogelijkheden bij portretten, reportages, interieur, architectuur, journalistieke momenten of een landschap. Lees deze 5 tips voordat je gaat fotograferen met een groothoek objectief!

> Bekijk alle groothoeklenzen

Tip 1: Let op eventuele lensflares

Door de grote beeldhoek en de bolling van de lens, heb je bij een groothoek eerder last van lensflares op een zonnige dag of wanneer er een lamp in jouw richting schijnt. Soms geeft het extra sfeer, maar het is niet altijd de bedoeling dus let hierop tijdens het fotograferen! Door je camera een klein stukje meer naar links of rechts te draaien of ‘m wat naar beneden te kantelen, kun je het vaak al voorkomen. Gebruik de bijbehorende zonnekap van je lens of houd bijvoorbeeld even je hand iets boven de lens om de lichtstraal te blokkeren.

5 tips voor het fotograferen met een groothoek - 1

Tip 2: Creëer diepte in je foto’s

De dieptewerking is een krachtige eigenschap van groothoeklenzen en de diepte komt het beste tot zijn recht wanneer je een interessante voorgrond hebt om het beeld mee te ‘vullen’. Onderwerpen lijken al snel klein met een groothoek, maar dit is waar je goed kunt profiteren van de extreem korte scherpstelafstand. Want hoe dichter je bij een voorwerp bent, hoe groter het in beeld is en hoe meer diepte je foto heeft. Door lijnen en eventuele details op de voorgrond wordt de kijker op een natuurlijke manier door de foto heen geleid. Let daarom op de grootte van het voorwerp of de persoon in de voorgrond en speel hiermee.

5 tips voor het fotograferen met een groothoek - 2

Tip 3: Plaats je onderwerp in het midden

Wanneer je dicht bij iemand staat of iemand aan de rand van een foto plaatst, zal het gezicht of het lichaam behoorlijk vervormd in beeld komen. Het groothoek effect kan erg grappig en leuk zijn, maar het is niet altijd gewenst. Vaak is het mooier om een persoon in het midden te plaatsen. Gebruik deze ruimte om je onderwerp te kaderen en plaats het onderwerp zelf wat centraler. Bij het maken van een groepsfoto is het aan te raden om links en rechts wat ruimte in beeld te houden zodat de personen aan de zijkant er net zo goed op staan als de rest.

5 tips voor het fotograferen met een groothoek - 3

Tip 4: Bewerk je foto’s

Door een interieur met een groothoeklens te fotograferen, kun je iets groter laten lijken. Bij architectuur lijkt een gebouw imposanter of je kunt het gehele gebouw goed in beeld krijgen met een groothoek. Bij dit soort foto’s heb je er zeker baat bij om de foto’s te bewerken in een programma zoals Adobe Lightroom of Adobe Photoshop. Je kunt de vervorming of vertekening gemakkelijk iets minderen en de belangrijkste lijnen in het beeld rechtzetten. Vergeet niet dat je aan de randen van het kader wat beeldverlies zult hebben door het bewerken en je daarom een foto soms iets ruimer moet kaderen of meerdere foto’s van een object moeten maken op locatie.

5 tips voor het fotograferen met een groothoek - 4

Tip 5: Pas op voor vignettering

Voor een groothoek heb je speciale filters en een speciale filterhouder nodig. Wil je een opschroefbaar UV-filter, grijsfilter of een polarisatiefilter aanschaffen voor je lens? Kies dan voor een filter met een extra dunne rand, ook wel een 'slim filter' genoemd. Hiermee voorkom je dat de rand in beeld komt en vignettering veroorzaakt. Voor insteekfilters moet je een adapterring en een houder kopen die speciaal voor groothoekobjectieven geschikt is, omdat je ook dan anders het risico loopt dat de houder in beeld komt en je last krijgt van vignettering.

5 tips voor het fotograferen met een groothoek - 5

Dit zijn de meest populaire groothoeklenzen

Meer lezen?

Welk objectief moet ik kopen?
Welk objectief moet ik kopen?
Wat wil je gaan fotograferen, welke objectieven bestaan er en waar is welk objectief precies geschikt voor?
Lees meer
Wat is brandpuntsafstand?
Wat is brandpuntsafstand?
De brandpuntsafstand bepaalt de grootte van je beeldhoek én hoe ver je in kunt zoomen. Dit wordt altijd in millimeters aangeduid.
Lees meer