Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands lens?

Het kopen van een tweedehands lens is een geweldige manier om kosten te besparen en toch te genieten van hoogwaardige fotografie-apparatuur. Bovendien draag je bij aan een circulaire economie. Wel is het belangrijk om goed op te letten bij de aanschaf van een gebruikte lens, zodat je geen miskoop doet. We bespreken waar je allemaal op moet letten om een lens te vinden die aansluit bij jouw wensen en in een goede staat is.

Bekijk hier alle tweedehands objectieven

Tips voor het kopen van een tweedehands lens - 1

Waar koop je een tweedehands lens?

Voordat je naar de technische details van de lens zelf kijkt, is het verstandig om te beginnen met de verkoper. Koop je van een particulier of van een winkel die tweedehands camera-apparatuur verkoopt? Beide opties hebben hun voor- en nadelen.

Particulieren

Vaak kun je bij een particulier een lens voor een lagere prijs kopen. Zorg er echter voor dat de verkoper betrouwbaar is. Kijk of de verkoper goede beoordelingen heeft, bijvoorbeeld op platformen als Marktplaats of eBay, en stel vragen over de achtergrond van de lens. Vraag bijvoorbeeld hoe lang de lens is gebruikt en waarom deze wordt verkocht. Een nadeel van kopen bij een particulier is dat je geen garantie krijgt op je aankoop.

Winkels

Winkels die camera-apparatuur verkopen, zoals Cameranu, bieden garantie op hun producten. Zo krijg je bij Cameranu maar liefst een jaar garantie op je tweedehands lens. Dit geeft extra zekerheid. Het voordeel van een winkel is dat de lenzen zijn gecontroleerd op gebreken en dat je in veel gevallen nog kunt terugvallen op een vorm van klantenservice. Dat geeft een gerust gevoel.

Controleer het glas

Het belangrijkste onderdeel van een lens is uiteraard het glas, en dit moet in uitstekende staat zijn. Bij tweedehands lenzen is het cruciaal om dit grondig te inspecteren, omdat schade of vuil op het glas een grote impact kan hebben op de beeldkwaliteit. Let op de volgende punten:

Krassen

Houd de lens onder goed licht en bekijk het glas op zowel de voor- als achterkant. Kleine krasjes kunnen soms geen groot probleem zijn, maar grotere krassen kunnen licht verstrooien en leiden tot onscherpe beelden of ongewenste reflecties.

Stof en vuil

Controleer of er geen stof of vuil aanwezig is aan de binnenkant van de lens. Een klein beetje stof kan normaal zijn en heeft meestal weinig tot geen invloed op de kwaliteit van je foto's, maar als er veel stof aanwezig is, kan dit problemen geven met scherpte en contrast.

Schimmel

Schimmel komt soms voor in lenzen die zijn blootgesteld aan vocht. Dit is een ernstig probleem, omdat schimmel zich kan verspreiden en het glas permanent kan beschadigen. Schimmel ziet eruit als kleine spinnenwebachtige structuren op het glas. Als je dit ziet, is het verstandig om de lens niet te kopen.

Controleer de werking van het diafragma

Het diafragma regelt hoeveel licht er door de lens naar de sensor komt, het moet dan ook soepel functioneren. Test het diafragma door de lens handmatig te bedienen (indien mogelijk) en controleer of de lamellen vrij bewegen zonder haperingen. Let er ook op of de lamellen geen olie-achtige aanslag vertonen, want dit kan duiden op slijtage of een defect. Olie op het diafragma kan ervoor zorgen dat het niet meer goed sluit, wat problemen geeft bij het maken van foto's met verschillende diafragma-instellingen.

Focusmechanisme

Het focusmechanisme is een ander belangrijk onderdeel van de lens. Controleer of de lens zowel in handmatige focusmodus als in automatische modus goed scherpstelt. In de manuele modus moet de scherpstelring soepel draaien zonder haperingen of rare geluiden. Als je merkt dat de focus stroef aanvoelt, kan dit duiden op slijtage of een probleem met de interne onderdelen van de lens.

Bij automatische scherpstelling (AF) moet je de lens op een camera monteren en testen of deze snel en nauwkeurig scherpstelt. Let erop of de focusmotor geen ongebruikelijke geluiden maakt. Een luidruchtige motor kan een teken zijn dat de lens intensief is gebruikt en mogelijk toe is aan vervanging.

Controleer de behuizing en bajonet

De fysieke staat van de lensbehuizing geeft vaak een indicatie van hoe intensief de lens is gebruikt. Krassen of deuken op de behuizing kunnen wijzen op ruw gebruik of zelfs valpartijen. Hoewel oppervlakkige krasjes vaak geen invloed hebben op de prestaties, moet je alert zijn op tekenen van ernstige schade.

Controleer ook de bajonet (het deel waarmee de lens op de camera wordt bevestigd). Dit onderdeel moet in goede staat zijn, zonder beschadigingen of slijtage aan de contactpunten. De bajonet moet stevig aanvoelen wanneer je de lens op een camera monteert, zonder speling.

Tips voor het kopen van een tweedehands lens - 3

Test de lens

Als je de mogelijkheid hebt, monteer de lens dan op je camera en maak een aantal testfoto's. Dit geeft je een goed beeld van de werkelijke prestaties van de lens. Let bij de testfoto’s op de volgende zaken: maak foto's op verschillende diafragma-instellingen en controleer of de scherpte in het midden en aan de randen consistent is. Test ook de autofocus in verschillende lichtomstandigheden en op verschillende afstanden. De focus moet snel en nauwkeurig zijn. Kijk of er donkere hoeken (vignettering) of kleurafwijkingen (chromatische aberratie) zichtbaar zijn in de foto's. Dit zijn problemen die soms bij lenzen voorkomen, maar je wilt er zeker van zijn dat dit binnen acceptabele grenzen blijft.

Garantie

Als je bij een winkel koopt, vraag dan altijd naar de garantievoorwaarden. Sommige winkels bieden een beperkte garantie op tweedehands lenzen, wat een extra laag zekerheid biedt mocht er iets mis zijn met de lens. Als je van een particulier koopt, is er vaak geen garantie, dus moet je extra voorzichtig zijn met de controle vooraf. Bij Cameranu krijg je maar liefst 1 jaar garantie op je tweedehands objectief.

Koop een tweedehands lens bij Cameranu

Een tweedehands lens kopen kan een fantastische manier zijn om je fotografieset uit te breiden zonder diep in je portemonnee te hoeven tasten. Door aandacht te besteden aan de staat van het glas, de werking van de autofocus, het diafragma en andere technische aspecten, kun je veel problemen voorkomen. Met deze stappen kun je met een gerust hart een tweedehands lens aanschaffen die je fotografie naar een hoger niveau tilt. Cameranu biedt veel verschillende tweedehands objectieven, dus grote kans dat er wat tussen zit voor jou.

Bekijk accessoires voor objectieven

Meer lezen?

Welk objectief moet ik kopen?
Welk objectief moet ik kopen?
Je hebt een systeem- of spiegelreflexcamera en nu wil je er een nieuw objectief bij. Het is belangrijk dat je voor de aanschaf van een nieuwe lens goed weet wat je wilt gaan fotograferen, wat voor objectieven er bestaan én waar een objectief voor geschikt is.
Lees meer
Waar let je op bij het kopen van een cine objectief?
Waar let je op bij het kopen van een cine objectief?
Wil je gaan investeren in cine objectieven maar weet je niet goed waar je op moet letten? Op deze adviespagina lees je alles wat je moet weten over het kopen van een cine objectief. Wat is een cine objectief? En wat zijn precies de verschillen tussen de lenzen? Dat en nog veel meer vind je hier.
Lees meer