Review Benro Mammoth TMTH44C Carbon statief

Johan van der Wielen
1 jaar geleden

Als je mij een beetje kent weet je dat ik best gek ben op statieven. Mijn verzameling telt inmiddels ongeveer 12 statieven, niet alleen in verschillende maten, maar ook voor verschillende gebruiksdoeleinden en zelfs verschillende locaties. Inmiddels heeft Benro een nieuw carbon statief, het Mammoth Statief. Deze heb ik mogen testen en in deze review deel ik al mijn bevindingen.

Bekijk het Benro Mammoth Carbon Statief

Al mijn huidige statieven

Mijn huidige assortiment Waar vroeger de wereld van statieven verdeeld werd in een paar merken is er inmiddels een ruim assortiment bij gekomen. Sommigen daarvan zijn inmiddels alweer van het toneel verdwenen, maar Benro heeft wat mij betreft zijn sporen verdiend.

Vanaf het begin was ik gecharmeerd van de prijs/kwaliteit verhouding en de diversiteit in modellen van het merk Benro. Niet voor niets dat ik een behoorlijk assortiment aan Benro statieven heb en gebruik. Mijn grote Benro Combi statief is mijn zware werkpaard. Dit statief is te zwaar voor lange wandelingen, maar geweldig als het gaat om ultieme stabiliteit onder extreme omstandigheden zoals storm of temperaturen van -35°C. Ik heb deze onder verschrikkelijke omstandigheden gebruikt en hij heeft mij nooit in de steek gelaten.

Voor mijn macro fotografie werk ik het liefste met het Benro System Go Plus Carbon Statief. Door zijn middenpoot die dwars kan, heeft deze een grote diversiteit en wendbaarheid als het gaat om scherpstelling en compositie. Wanneer ik veel moet lopen wil ik een wat lichter en niet al te groot statief mee. Het Tortoise Statief van Benro is stevig genoeg voor de zwaardere combinaties. Daarnaast is de statief licht en klein genoeg om naast de fotorugzak mee op trektocht te gaan.

Zoals je leest heb ik voor ieder gebruiksdoel en moment een ander statief. En geen van deze drie zou ik willen missen.

Het Benro Mammoth

Inmiddels heeft Benro een nieuw carbon statief aan de top, het Mammoth Statief. De naam doet heel wat vermoeden en ik was enorm nieuwsgierig deze in het veld te gaan testen.

Als ik het zou moeten beschrijven zou ik zeggen dat het een combinatie is van twee andere statieven. Het is namelijk vergelijkbaar met het Benro Combi Statief, maar in een jasje van het Tortoise Statief. De bouw is gelijk aan de Tortoise, maar de grootte en stevigheid zijn die van een combi.

Ik kan hem het beste vergelijken met de iets lichtere Combi want het gewicht is vergelijkbaar. De Combi is exclusief kop 2,2 kg en de Mammoth is 2,3 kg. Wel komt het Mammoth statief nog een stukje hoger (160cm vs 152cm, excl. kopje) Als de statieven zijn ingeschoven dan zijn ze exact gelijk, maar kan het Mammoth statief wel maar liefst 7kg meer belasting aan met 25kg vs 18kg.

Al met al is het Mammoth TMTH44C wat gewicht en grootte betreft, gelijk aan de Combi C3780TN, maar dit statief heeft het draagvermogen van de grotere en zwaardere combi statief. Dat is zeer interessant, zeker omdat hij nog eens goedkoper is dan beide!

Wat je wel merkt is dat de poten in de eerste stand wat dichter bij elkaar staan dan van het Combi statief. Dat betekent dat onder ruwe omstandigheden je met de Mammoth waarschijnlijk sneller moet besluiten de poten in de volgende stand te zetten. In theorie is dit statief wat instabieler.

De ingebouwde levelling base

Wat bij het Mammoth statief het meest uit het oog springt is de ingebouwde levelling base. Voor wie niet weet wat dat is, een kleine uitleg. De kop zit bij de Mammoth niet vast op de bovenplaat maar op een halve bol die kan bewegen in een soort kom van het statief. Daardoor kun je de kop, hoe scheef je statief ook staat, snel waterpas zetten zonder te hoeven stellen met pootlengte. Natuurlijk kan dit met een balhoofd, maar voor panorama’s of voor video wil je dat de kop zelf waterpas staat. Met een levelling base is dat een fluitje van een cent.

Het veld in met het statief

Je snapt dat ik best enthousiast was door wat ik las over het statief. Maar ja hoe is dit in de praktijk vroeg ik mij af. De enige manier om mij onder de indruk te laten zijn, is als je mij in het veld kan overtuigen. En dus mag de Mammoth mee op een ijzige ochtend naar mijn geliefde Nederrijn.

Ik heb voor de gelegenheid mijn vertrouwde eigen kop op het statief gemonteerd en ben aan de slag gegaan. Het eerste moment was ik nog wat voorzichtig, maar ik moet bekennen dat ik na twee foto’s al volledig was vergeten dat het niet mijn normale statief was. Het voelde meteen vertrouwd en zeer solide aan.

Werken met een levelling base

Om de levelling base goed te testen, heb ik het statief aan de rand van het water gezet. Zo stond die gelijk op een schuine dijk. Ik ben meteen verslingerd geraakt aan het snel waterpas zetten. Dit is met een normaal statief prima te doen, maar als je eenmaal aan een levelling base gewend bent, dan raak je toch snel verwend. Nu zal ik eerlijk toegeven dat voor de Combi statieven ook een levelling base te koop is. Je haalt dan de normale plaat eruit en vervangt deze voor een bol en kom. Die gebruik ik altijd voor video, maar eigenlijk zelden voor fotografie. Echter, als ik dan deze voel, voelt de base van de Mammoth wel een stuk soepeler.

Om de proef op de som te nemen, heb ik op een scheef staand statief, de levelling basis expres scheef gezet en dan ook nog het balhoofd in portret stand gezet. Ik zou het niet aanraden om alles zo verkeerd te gebruiken, maar het is voor nu wel interessant om te kijken of onder deze verre van ideale werkwijze ik nog steeds met mijn zware combinatie een scherpe foto kon maken met lange sluitertijd. En zo waar, de Mammoth gaf geen krimp. Dit vond ik erg indrukwekkend.

Mocht je trouwens een enorm grote kop op het statief willen zetten dan is de huidige 75mm kom en levelling base zelfs nog te vervangen door een 100mm variant. Die is wat groter, wat prettig is voor met name grote film koppen.

De levelling base heeft echter wel een nadeel. Aan de onderkant zit nu een grote hendel waarmee je de kom vast en los kan draaien. Omdat dit aan de onderkant wat uitsteekt, kan het statief net niet helemaal plat op de grond. Dat is voor de macro fanaten wellicht wat jammer, je houdt altijd enige hoogte over.

De Mammoth als video statief

Als ik op pad ga voor een filmklus, dan gaat er een echt filmstatief mee. Deze is enorm lomp, groot en ongeschikt voor fotografie. Echter, vaak ben ik beide aan het doen. Dan moet ik ver reizen, heb ik weinig ruimte om alles mee te nemen of moet ik lopend. Dan is een statief waarmee je zowel kan filmen als fotograferen een uitkomst. Natuurlijk kun je met ieder statief filmen, zeker voor steady shots heb je niets fancy’s nodig. Echter, wanneer je aan de slag gaat met beweging, heb je echt een film kop nodig en dan wil je een levelling base gebruiken om alles recht te zetten. Een film statief ga je niet voor de lol op je rug meenemen en als ik moet vliegen, is dat het eerste wat ik thuislaat. Als je dan een statief mee kan nemen wat voor beide geschikt is, met daarbij twee koppen, dan biedt dat voor een mobiele fotograaf/videograaf als een uitkomst. Dus heb ik in het veld mijn Benro S6 kop meegenomen en de camera vol gehangen met microfoon, etc. Puur om te kijken of de stabiliteit voldoende zou zijn voor bijvoorbeeld panning shots.

De Mammoth is een gewone driepoot statief. Dus met die losse poten die je ook nog eens onder verschillende hoeken kan zetten, ben je flexibeler dan met een gewoon filmstatief.

Ik moet bekennen, de panning shots waren zo strak als ik als videograaf maar kan krijgen. Alle eventuele haperingen lagen vooral aan mij, maar niet aan het statief. Met fiks gewicht werkt de levelling base nog steeds smooth. Ik kan niet anders zeggen dan dat de Mammoth tijdens het filmen zijn mannetje staat.

Het statief in actie

Van mijn avonturen aan de Rijn heb ik een video opgenomen, dan kun je het statief in actie zien en de filmbeelden die ik ermee heb gemaakt.

Bekijk de video hier

Dit is mijn conclusie

Al met al ben ik enorm tevreden. Zijn er dan geen minpunten? Ja, misschien een paar kleintjes. Zo is het door de levelling base niet meer mogelijk om het statief plat op de grond te zetten, dat is jammer voor de macro fanaten. Als je geen levelling base nodig hebt, maar wel graag zo laag mogelijk wil komen, is de Mammoth wellicht niet de eerste keuze. Verder hadden de poten voor mij in de eerste stand net zo wijd uit mogen staan als die van de grotere Combi. Als ik daadwerkelijk 25kg op het statief zou zetten, heb ik liever poten die wat wijder uit staan.

De combi’s waren altijd het paradepaardje van Benro en met de Mammoth heeft Benro een statief ontwikkeld met gewicht en grootte van de C3780TN, maar met de belastbaarheid van de zwaardere (en veel duurdere) C4780TN. Benro heeft duidelijk nieuwe ontwikkelingen op gebied van materiaal en techniek ingezet om iets wat al erg goed was, nog verder te verbeteren. Wat mij betreft een geweldig statief met een levelling base als extra. Deze is voor fotografie handig, maar niet per se noodzakelijk.

Bekijk handige accessoires

Auteur

Johan van der Wielen

Natuur- en landschapsfotograaf Johan van der Wielen wil met zijn beelden niet alleen de schoonheid maar ook het belang van de natuur laten zien. Met zijn enthousiasme, energie en passie voor de natuur wil hij anderen inspireren om naar buiten te gaan en zich te laten overweldigen door zowel de grootsheid als kleinste details van het leven om ons heen. Zijn beelden gaan vooral om de ervaring en beleving, de sfeer en emotie.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.