Review DJI Mini 3 drone

Daniël de Ruiter
1 jaar geleden

Ze zeggen dat de DJI Mini 3 drone de kleinste en goedkoopste drone is van DJI. Deze nieuwe drone moet over dezelfde vliegcapaciteit en een nog langere vliegtijd beschikken dan de DJI Mini 3 Pro. Door deze beloftes was ik erg benieuwd en ben ik de drone gaan testen. Ben jij benieuwd naar mijn ervaringen met de DJI Mini 3 drone? Lees dan verder!

Bekijk de DJI Mini 3 drone

Eerste indruk van de DJI Mini 3

Bij het uitpakken van de drone werd een ding gelijk duidelijk. De DJI Mini 3 is namelijk super licht en ook lekker compact qua formaat. Meestal vlieg ik met de DJI Inspire 2 of een groter model. Hierdoor voelt de Mini 3 ineens aan als '’speelgoed'’. Dit bedoel ik niet negatief, maar de Inspire 2 voelt in vergelijking toch wat meer aan als een degelijk werkpaard.

Specificaties van de drone

De Mini 3 drone is eigenlijk een model waarmee iedereen overweg kan. De drone is gemaakt voor beginners, maar een gevorderde piloot zal zich zeker erg snel vertrouwd voelen met dit model.

De vliegeigenschappen hebben mij aangenaam verrast. Ondanks dat de drone erg licht is kan je er wel stabiel mee vliegen. De drone kan windsnelheden van maximaal 38 km/u aan. Ik had de DJI Mini 3 meegenomen op wintersport. Ik vloog er mee boven in de bergen tijdens een sneeuwbui. Zelfs in deze situatie vloog de drone erg stabiel.

Volgens DJI zou de drone 38 minuten kunnen vliegen in de meest optimale omstandigheden. Maar midden op de bergen van Oostenrijk kwam ik regelmatig tot een vliegtijd van 30 minuten. De reden dat deze drone langer vliegt dan de Mini 3 Pro, is omdat er geen sensoren op zitten. Dit scheelt gewicht en denkkracht.

De DJI Mini 3 camerakwaliteit

De camera is identiek aan de Mini 3 Pro, maar de Mini 3 mist softwarematig wat opties. De DJI Mini 3 drone kan daarentegen opnemen tot 4k30fps, 100mbps bitrate, een vast diafragma van f/1.7, een ISO-bereik van 100 tot 3200, verticale opname-modus en de camera kan 12 megapixel foto's maken in JPEG en RAW.

Zodra ik de beelden en foto's ging bekijken op een groter scherm werd ik wederom aangenaam verrast. Voor zo'n klein pakketje komt er echt een serieus goed plaatje uit! Als ik de beelden en foto’s bekijk op een groter scherm ben ik wederom weer aangenaam verrast.

Daarnaast is de verticale modus echt een top feature. Het is absoluut bedoeld voor social media en daar ga ik het ook zeker meer voor gebruiken. De verticale modus is ideaal om toffe behind the scenes foto’s en clipjes ermee te maken als ik op set sta bijvoorbeeld. Of om foto's mee te maken op wintersport.

Door het vaste diafragma van f/1.7 heb je in iets donkerdere plekken echt nog meer dan genoeg ruimte om zo goede foto’s en filmpjes te schieten - nachtvliegen mag uiteraard alleen met de juiste ontheffing.

Mis ik iets aan de DJI Mini 3?

De DJI Mini 3 drone is een instapmodel van DJI, dus net als bij een instapmodel van een automerk zul je bij de duurdere modellen meer opties vinden. Ik had misschien graag de optie gehad voor verschillende kleurprofielen zoals DJI Cinelike of Hyperlapse functies, maar dat zijn meer professionele functies en de gemiddelde dronevlieger zal die functies waarschijnlijk niet missen.

Wat zou ik erbij kopen?

Ik moet zeggen dat de nieuwe smartcontroller het vliegen met de Mini 3 naar een ander niveau brengt. Het kost wat meer, maar dan heb je ook echt wat. De DJI RC-RM330 Smart Remote Controller heeft een fijne bediening, een scherm dat werkt, 720P weergave van de Mini 3 én je hebt geen gepiel met je telefoon.

Doordat je een vast diafragma hebt van f/1.7, kun je alleen je exposure aanpassen door het instellen van hogere sluitertijd of een lage ISO-waarde. Maar als je in een zonnige omgeving gaat vliegen, dan is een ND-filter echt van meerwaarde om je belichting goed te krijgen. De RC-RM330 controller en een setje ND-filters zijn een aanrader om erbij te kopen.

Voor wie is de Mini 3 drone?

De DJI Mini 3 drone is voor iedereen geschikt. Of je nog nooit gevlogen hebt of al ervaren bent, iedereen kan hier zo mee op pad. Door het gewicht van 249 gram heb je meer mogelijkheden. Ideaal als je de drone meeneemt op reis of als je gaat wandelen in het bos of op het strand, er is altijd plek voor zo’n kleine makkelijke drone.

Conclusie over de DJI Mini 3

Al met al is de DJI Mini 3 drone echt een fijne en betaalbare drone. De Mini 3 heeft goede features, een vertrouwde manier van vliegen, eenlange vliegtijd en een goede camerakwaliteit. Ik zal de drone persoonlijk niet voor mijn werk inzetten, maar daar is de Mini 3 ook niet voor bedoeld.

Bekijk de DJI Mini 3 drone

Auteur

Daniël de Ruiter

Daniël de Ruiter is drone operator en eigenaar van SkyLynx Productions. Eerst was Daniël geluidsman, maar als snel merkte hij dat hij toch iets anders wilde. Daniël kocht in 2014 zijn eerste DJI drone en ging daar snel mee aan de slag. Nu vliegt hij met zijn drones voor televisieprogramma's en films. Iets dat vanaf jongs af aan te verwachten was, doordat hij uit een echt 'televisie gezin' komt.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.