10 onmisbare tips voor het filmen met een drone

Ronny Brouwers
4 jaar geleden

Met een drone kun je fantastische beelden maken, maar je moet op best veel dingen letten. Zo zijn er regels over waar je mag vliegen en hoe hoog. Ga je binnenkort voor het eerst vliegen? In dit blog geef ik je 10 tips over het filmen met een drone, het bewerken én het back-uppen van je beelden!

Tip 1: Ken de regels en denk vooruit

Net als voor het verkeer, gelden er regels voor drones. Zelf wil je je drone niet beschadigen en je wilt ook zéker geen schade aan anderen aanrichten. Verdiep je daarom goed in de regelgeving en controleer of er in de omgeving mogelijke gevaren kunnen optreden. Door de omgeving te kennen, kun je vooruit denken. Een gezond verstand is onmisbaar bij het besturen van een drone! Houd bij recreatief gebruik van drones onder andere rekening met:

Tip 2: Doe een check voor je opstijgt

Het overkomt ons allemaal; het geheugenkaartje zit nog in de kaartlezer of de lader heeft de batterij ’s nachts niet goed opgeladen. Maak daarom een simpele checklist voordat je gaat vliegen en voorkom hiermee vervelende situaties. Denk hierbij aan:

  • Controleer of er een geheugenkaartje in je drone zit
  • Controleer of het geheugenkaartje geformatteerd kan worden
  • Controleer de batterijstatus van je remote en de drone
  • Controleer of het kompas in de drone gekalibreerd is
  • Controller of de batterij en propellers goed geïnstalleerd zijn

Deze simpele stappen voorkomen frustraties of dat je drone zomaar uit de lucht valt. Zo ben ik zelf ooit een drone in de Filipijnen verloren. De batterij was kennelijk niet 100% goed geïnstalleerd en schoot tijdens het vliegen los. De drone ligt nog braaf op de bodem van de oceaan…

Tip 3: Houd zicht op je drone

Hoe ver drones tegenwoordig ook kunnen vliegen en hoe aantrekkelijk het soms ook is, het blijft altijd verstandig om binnen ‘VLOS’ te blijven. De afkorting VLOS staat voor 'Visual Line of Sight'. Oftewel; houd altijd oogcontact met de drone. Op deze manier heb je duidelijk voor ogen waar de drone is en of er mogelijk gevaar op de loer ligt.

Tip 4: Oefening baart kunst

Als je nieuw bent met het vliegen van drones en je wilt de bediening goed of beter onder controle krijgen; oefen dan zoveel als je kunt! Het draait allemaal om spiergeheugen en hoe meer je oefent, hoe beter je zult worden. Ga bijvoorbeeld naar een open vlakte zonder mensen of voertuigen (een strand, weiland of leeg sportterrein) en probeer je skills uit. Letterlijk vlieguren maken!

Tip 5: Werk handmatig

Als je eenmaal meer vertrouwen hebt in het besturen van de drone kun je je gaan verdiepen in de creative instellingen. De drone heeft een ‘auto’ modus waarbij de drone zelf bepaald wat je ISO, sluitertijd, witbalans en diafragma zijn. Dit werkt vaak prima. Maar wil je volledig in controle zijn? Probeer dan eens de ‘manual’ modus.

In de handmatige modus kun je zelf bepalen hoe jouw shot eruit moet zien en zo voorkom je automatische verspringen in een clip. Het is namelijk zo dat in de auto modus de kleuren tijdens het vliegen veranderen of dat er een flikkering in je beeld kan komen bij het draaien van de camera naar de zon toe - of van zon af. Om dit de voorkomen en die extra professionele look te creëren, is het handig om met de ‘M’ mode om te leren gaan.

Tip 6: Maak gebruik van filters

Omdat drones zich vaak in een lichtrijke omgeving bevinden is het gebruik van grijsfilters, ook wel ND-filters genoemd, aan te raden. Met een ND-filter komt er minder licht op de sensor bij dezelfde sluitertijd. Dit zorgt ervoor dat je een meer natuurlijke beweging in je beelden krijgt of een zogenaamde “cinematic” look.

De ideale sluitertijd om te filmen is het dubbele van de framerate, bijvoorbeeld een framerate van 25 een sluitertijd van 1/50 seconde. Daarom is het, zeker voor drone-modellen die geen instelling hebben voor de instelling van de lensopening, noodzakelijk om de hoeveelheid licht die binnenkomt te verminderen. De sluiter kan zijn snelheid overeenkomstig bovenstaande waarden verlagen.

Een polarisatiefilter of 'PL-filter' helpt bij het verminderen van ongewenste reflecties en schitteringen. Denk bijvoorbeeld aan reflecties in de zee, glimmende dakpannen of de zon die weerkaatst bij een ski-piste. Ook worden blauwtinten iets meer verzadigd en worden witte tinten, zoals sneeuw en wolken, witter.

Bekijk alle drone filters

Tip 7: Wees overal op berekend

Het vliegen van een drone brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee en je moet overal op berekend zijn. Verken nieuwe locaties thuis eerst met Google Maps in de sateliet modus. Wanneer je op zoek bent naar een open ruimte of juist een interessante en unieke locatie zoekt, helpt een klein beetje onderzoek jou om nieuwe plekken of risico's te ontdekken.

Ga je op pad? Bescherm je drone in een speciale hardcase of rugtas. Je hebt een investering gedaan en het zou zonde zijn als je drone onderweg beschadigd. Daarnaast kan een tas of case helpen om je batterijen en opladers altijd bij elkaar te houden. Je wilt altijd extra batterijen bij je hebben om een shot te kunnen perfectioneren.

Een drone kan beschadigen. Vervang beschadigde propellers onmiddellijk! Een klein scheurtje kan doorscheuren en je wilt een ongeluk voorkomen. Bekijk de propellers elke keer weer voordat je gaat vliegen en neem altijd reserve propellers mee wanneer je ergens wilt gaan vliegen!

Tip 8: Bewerk je beelden

Nu je de drone terug op de grond hebt, is het tijd om de bestanden te bekijken en te bewerken. Afhankelijk van welk computer besturingssysteem je hebt zijn er verschillende programma’s waarmee je video's kunt editen. Ben je een beginner? Kijk dan naar gratis edit software zoals Shotcut, Lightworks of Blender. Ben je bereid om te investeren in meer opties? Dan zijn Adobe Premiere Elements, Adobe Premiere Pro of Final Cut Pro X een optie. Selecteer de beste shots, voeg een kleurcorrectie toe en maak het af met passende muziek en geluidseffecten. Alle extra handelingen en stappen zorgen er voor dat jouw video tot een professionele film omgetoverd wordt!

Tip 9: Maak altijd een back-up

Ken je dat gevoel dat wanneer je de video’s opnieuw terugkijkt, je de herinneringen opnieuw naar boven haalt? Dat is geweldig toch? Stel je nu eens voor dat je al deze beelden kwijtraakt, hoe vervelend zou dit zijn? Apparatuur is nu eenmaal vervangbaar, beelden niet... Maak daarom regelmatig een extra kopie op bijvoorbeeld een externe harde schijf. Wanneer de harde schijf in je laptop of computer om wat voor reden dan ook kapot gaat, dan heb je altijd een extra back-up achter de hand.

Tip 10: Wees een voorbeeld voor anderen

Het vliegen van een drone is ontzettend leuk en dat willen allemaal graag zo houden. Doe geen gevaarlijke dingen en zoek de problemen daarom dan ook niet op. De mogelijke risico’s zijn ondenkbaar. Gebruik een drone om je bereik uit te breiden tijdens avonturen. Reis er mee, hike er mee en verken de wereld. Wat een drone nu juist zo uniek maakt, is het in beeld brengen van nieuwe hoeken en perspectieven. Heb plezier en wees creatief, maar houd vooral je hoofd er bij!

Bekijk alle drones

Auteur

Ronny Brouwers

Ronny Brouwers, oprichter van DroneHeroes, is een gepassioneerd drone piloot en reisfotograaf. Met een rugtas vol innovatieve apparatuur reist hij de wereld rond op zoek naar de mooiste plekjes en nieuwe perspectieven. Volg deze indrukwekkende avonturen via zijn Instagram account.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.