Landschapsfotografie op reis

Martin Podt
5 jaar geleden

Onlangs ben ik naar Madeira gegaan om vakantie te houden én om foto’s te maken. Het is een prachtig eiland, maar een locatie die je niet (goed) kent en die niet direct om de hoek ligt, biedt zo z’n uitdagingen. In dit blog vertel ik over hoe ik met landschapsfotografie op reis omga. Hoe bereid ik me voor, wat neem ik mee, waar let ik ter plekke op en wat doe ik met de nabewerking?

Landschapsfotografie op reis - 1

Over Madeira

Madeira is een Portugees eiland in de Atlantische Oceaan. Het is een vulkanisch eiland met bergen tot een hoogte van zo’n 1800 meter, een rotsachtige kustlijn, een diepblauwe oceaan en een prachtig oud laurierbos. De bergen, kust en bos liggen dicht bij elkaar en zijn allemaal erg fotogeniek. Maar Madeira heeft meer. Zoals veel bloemen, vriendelijke mensen, een rijke cultuur, heerlijk eten, wijn, een lokale drank genaamd poncha en allerlei soorten fruit, waaronder exotisch fruit dat je waarschijnlijk nog nooit eerder hebt gezien. Er is eigenlijk maar één ding dat Madeira niet echt heeft: mooie zandstranden. Er zijn wel een aantal geweldige kiezelstranden en zogenaamde natuurlijke zwembaden die door de golven zijn uitgeslepen in de vulkanische rotsen.

Landschapsfotografie op reis - 2

Vijftien jaar geleden was ik voor het eerst op Madeira. Ik wist meteen dat ik terug wilde gaan, al heeft dat wat langer geduurd dan ik toen had verwacht. Eén van de redenen om terug te gaan was het prachtige oude laurierbos van Fanal. Het bos was nog mooier dan ik me herinnerde. Vaak dreven wolken over de noordelijke bergen het bos in. De wolken en mist, in combinatie met de kronkelige bomen, creëren een mysterieuze sfeer. Een sfeer die veel mensen misschien niet echt aangenaam vinden, zeker niet op vakantie, maar waar ik van houd. Op sommige dagen voelde de mist als een warme deken en het was bijna onwerkelijk om er rond te lopen...

Landschapsfotografie op reis - 3

Voorbereiding thuis

Of je nu foto’s dicht bij huis maakt of juist ver van huis, het begint altijd met een goede bereiding. Maar als ik op reis ga, ga ik toch anders te werk dan wanneer ik in de buurt blijf. Denk na wat voor soort foto’s je wilt maken. Dat bepaalt namelijk wat je mee moet nemen. Als ik in de buurt foto’s ga maken, neem ik vaak vier lenzen mee. Maar naar Madeira wilde ik licht reizen en heb ik er slechts twee meegenomen: een 10-18mm en een 18-200mm.

Deze twee objectieven waren voldoende voor de foto’s die ik wilde maken. De rotsachtige kustlijn is geweldig voor zeegezichten met lange sluitertijden. Dus ND-filters behoorden ook tot de uitrusting. En dat betekent uiteraard dat er een statief mee moest. Tot slot mogen voldoende accu’s natuurlijk niet ontbreken. Naast mijn systeemcamera nam ik mijn drone mee, al heb ik die uiteindelijk bijna niet gebruikt. De reden daarvoor is dat ik in dronefoto’s vaak diepte mis en foto’s vanaf de grond vaak toch een stuk spannender vind qua compositie.

Landschapsfotografie op reis - 4

Online scouten

Met het scouten van locaties begin ik thuis al. Op internet zoek ik naar mogelijke locaties. Daarvoor gebruikte ik eerder Panoramio, maar helaas is Google daarmee gestopt. Naast social media en foto-communities, is een belangrijke bron voor het vinden van mooie plekjes voor mij nog steeds Google Earth.

Bepaal op basis van de plekken waar je foto’s wilt maken, waar je overnacht. En vergis je niet hoeveel tijd het kan kosten om ergens heen te rijden. Madeira bijvoorbeeld, is een vrij klein eiland. Maar er is een kort stuk snelweg en voor de rest zijn er voornamelijk bergweggetjes waar je niet snel kunt rijden. Daardoor kost het behoorlijk wat tijd om van de ene kant van het eiland naar de andere kant rijden. Ook zijn de wegen op bepaalde plekken zo slecht dat je er liever niet in het donker rijdt.

Landschapsfotografie op reis - 5

Leg de lat niet te hoog

Een tip voor landschapsfotografie die ik mensen vaak geef is: leg de lat niet te hoog. Ik zeg op voorhand altijd tegen mezelf dat een paar echt goede foto’s voldoende is. Als je ergens maar kort bent, dan kun je niet verwachten dat je altijd top-omstandigheden hebt. Het weer kan tegenzitten en ook het vinden van een mooie compositie op onbekende locaties kost meer tijd. En daarbij komt nog eens dat heel wat plekken het mooist zijn op alleen bepaalde momenten in het jaar. In Nederland zijn de bossen bijvoorbeeld het mooist in de herfst. Ga je op reis om foto’s te maken, zoek dan uit wat het beste jaargetijde is voor je bestemming.

Landschapsfotografie op reis - 6

Zoek overdag een goede plek

Vaak is het het mooist om rond zonsopkomst en zonsondergang foto’s te maken. Dat betekent dat je overdag op zoekt kunt naar de mooiste plekken. Je bepaalt dan al grotendeels de compositie, zodat je op het moment suprême daar niet meer al te veel tijd aan kwijtraakt.

Bedenk ook dat wat in Nederland werkt, op andere locaties totaal niet hoeft te werken. Zit je bijvoorbeeld in de bergen, dan heeft het geen zin de zonsondergang vanuit een dal te fotograferen. De zon zit al ruim voor zonsondergang achter de bergen. Dus ga voor het maken zulke foto’s hoger de bergen in. Een ander voorbeeld: in Nederland kun je het mooist rond zonsopkomst foto’s in de bossen maken. Maar Madeira is anders. Door de combinatie van bergen en wind uit het noorden is het vaak mistig in de bossen van Madeira, ook overdag.

Landschapsfotografie op reis - 7

Raak niet in paniek

Sommige mensen raken bijna in paniek als het gaat om het vinden van een mooie compositie op een onbekende plek. Weet je het even niet meer, ga dan terug naar de basis. Gebruik bijvoorbeeld de regel van derden en zoek naar een interessante achtergrond én voorgrond. Andere composities die goed werken zijn de bekende gouden ratio en de diagonale compositie. Houd er niet te strikt aan vast, maar zie deze composities als richtlijnen waar je altijd op kunt terugvallen.

Landschapsfotografie op reis - 8

Beelden nabewerken

Als je je camera wat beter kent, weet je beter wat je met een foto kunt doen in de nabewerking. Denk bij het maken van de foto al na of je meerdere belichtingen nodig hebt die je in de nabewerking kunt combineren.

De nabewerking van foto’s is voor mij net zo belangrijk als het maken van de foto’s. Ik houd ervan in de nabewerking met kleuren en contrasten te spelen. Ik gebruik daarvoor Adobe Photoshop. Voorheen maakte ik ook gebruik van Google Nik, maar tegenwoordig gebruik ik voornamelijk eigengemaakte Photoshop-actions waarmee ik mijn workflow een heel stuk heb versneld. Ik probeer daarbij niet per se een zo natuurgetrouw plaatje te maken, maar probeer vooral de sfeer over te brengen, zoals ik die voelde.

Landschapsfotografie op reis - 9

De resultaten

Ondanks dat ik tegen mezelf zeg dat teruggekomen van een fototrip met een paar echt goede foto’s voldoende is, heb ik veel meer dan twee goede foto’s gemaakt. De kustlijn is werkelijk schitterend. De rotskust in combinatie met een lange sluitertijd leverde prachtige plaatjes op. Sommige van de locaties zijn wat verborgen en waren lastig te vinden, maar Google Earth bood uitkomst.

Landschapsfotografie op reis - 10

De bergen

En dan de bergen van Madeira; ik ben er gek op. Eén van de bekendste bergen van Madeira is de Pico do Arieiro. Vanaf deze berg heb je vaak een prachtig uitzicht, waarbij je neerkijkt op de wolken. Ik ben er verschillende keren geweest, waaronder een paar keer rond zonsondergang. Het hele eiland is vrij groen, maar vooral het noordelijke deel heeft prachtige weelderige groene bergen. Meer aan de zuidkant van de bergen bevinden zich eucalyptusbossen met een overweldigende geur.

De bossen

Omdat mijn specialisme bosfotografie is, heb ik vooral veel foto’s van de laurierbossen gemaakt. Ik heb daar meermaals foto’s in de mist kunnen maken, wat prachtige, sfeervolle plaatjes heeft opgeleverd. De mist was soms zo dicht dat ik alleen met een groothoek kon werken. Dat was even schakelen, omdat ik normaliter bijna niet met een groothoek in de bossen fotografeer. Toch leverde dit juist spannende composities op.

Landschapsfotografie op reis - 11

Geniet!

Ik hoop dat jullie mijn tips kunnen gebruiken voor jullie (foto)reizen. En laat je niet gek maken door de mooie foto’s die op internet te vinden zijn. Zorg er vooral voor dat je geniet, want bedenk dat veel te plannen is, maar dat de perfecte (licht)omstandigheden niet af te dwingen zijn...

Gebruikte apparatuur

Auteur

Martin Podt

Martin fotografeert al van kinds af aan en zijn voorkeur gaat uit naar bosfotografie. Het is belangrijk voor hem dat een foto een emotie oproept en dat is één van de redenen dat foto’s met mist tot zijn favorieten behoren. Hij heeft meerdere prijzen gewonnen in zowel nationale als internationale wedstrijden en geeft met veel plezier workshops. Ook is hij heel actief op Instagram.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.