
Review Nikon Z 8 systeemcamera
Een camera die lijkt op de Nikon Z 9, maar dan in een lichter jasje. Lotte heeft 'm getest en in deze review lees je haar bevindingen over de Z8!
Lees verderBegin april 2025 werd de Nikon Z5 II geïntroduceerd. Ik kreeg de kans om deze fullframe systeemcamera uitgebreid te testen aan de Opaalkust in Frankrijk, een omgeving die zich perfect leent voor mijn favoriete genre: landschapsfotografie. Een mooie gelegenheid om de camera beter te leren kennen, zeker in combinatie met lange sluitertijden. Omdat ik al jarenlang met Nikon werk, voelde het meteen vertrouwd. Maar presteert de Nikon Z5 II net zo goed als mijn eigen camera? En is hij écht geschikt voor landschappen? In deze review vertel ik mijn ervaring met deze camera.
Wat een fijne, lichte en compacte fullframe camera is dit. Met een gewicht van 700 gram inclusief accu voelt hij opvallend handzaam aan. Voor mij ligt hij perfect in de hand dankzij de diepe grip. Normaal gesproken werk ik met een Nikon Z8, dus het verschil in gewicht is behoorlijk. Wat direct opvalt is het heldere kantelbare scherm, waarmee je vanuit vrijwel elke hoek goed zicht hebt. Omdat ik vaak laag bij de grond fotografeer, is dat echt een pluspunt. Opvallend is dat deze camera geen display bovenop heeft, maar wél een extra Picture Control-knop. De zoeker is helder en prettig, vooral in fel licht, waardoor je je foto’s goed kunt beoordelen. Wat bediening en menu betreft voelt alles vertrouwd aan, dus voor wie al met Nikon werkt zal de overstap dan ook moeiteloos zijn.
Direct na ontvangst van de camera heb ik hem ingesteld naar eigen wens, zoals ik gewend ben bij mijn andere camera. Hierdoor was het werken ermee zeer vertrouwd. Wat opviel is dat de camera zoveel functies heeft die zijn grotere broers ook hebben. Je komt niets te kort wat dat betreft in deze camera. Zo heeft de camera een vergroot sluiter bereik tot 900 seconden. Dit is voor mij een erg handige feature. Maar de camera heeft ook bijvoorbeeld ‘focus shift’ en ‘pixel shift’. Met focus shift kun je de camera zelf de verschillende beelden laten maken die nodig zijn voor een focus stack. Een focus stack is een foto waarbij foto’s met verschillende scherpstelpunten samengevoegd worden tot één foto met volledige scherptediepte. Die functie heb ik zeker meerdere keren gebruikt. Zo kon ik mooi met de groothoek laag bij de grond fotograferen en alle structuren scherp krijgen, maar de achtergrond ook. De camera heeft ook de functie ‘pre capture’. Hierbij gaat de camera al foto’s opslaan in de buffer zodra je de ontspanknop half indrukt. Zo mis je nooit meer een moment.
De Opaalkust is een kustregio in het noorden van Frankrijk. Deze regio is erg interessant voor de landschapsfotograaf en dan met name de fotograaf die graag aan zee staat. De regio kenmerkt zich door hoge kliffen en mooie zandstranden met structuren, maar ook interessante poeltjes en rotspartijen. Natuurlijk staat deze regio ook bekend om de mosselpalen. Deze laatste zijn perfecte objecten voor lange sluitertijden. De Nikon Z5 II heeft zoals zijn grotere broers ook de functie "vergroot sluiter bereik”. Hierdoor zijn sluitertijden van 900 seconden mogelijk. Van tevoren reken ik de gewenste sluitertijd uit en hoef ik alleen nog maar de camera daar op in te stellen. Daarbij zet ik de ‘exposure delay mode (DLY)’ op 2 seconde vertraging en heb ik geen afstandsbediening nodig. Het niet hoeven gebruiken van een afstandsbediening vind ik zo fijn!
De DLY functie is eigenlijk een zelfontspanner, maar deze kan ingesteld worden met kleinere stappen. Wanneer ik golven in actie fotografeer, maar wel met een iets langere sluitertijd, dan zet ik de DLY op 0,5 seconde. Zo vermijd trilling van het indrukken van de ontspanknop, maar ben ik toch op tijd om het moment te pakken. De stabilisatie laat ik hierbij overigens gewoon aan staan (in tegenstelling tot wat je normaal gesproken misschien gewend bent).
Ik heb niet de kans gehad om in het donker te werken met deze camera, maar ik heb het wel donker gemaakt voor de camera doordat ik vaak fotografeer met grijsfilters. Met 13 stop aan grijsfilter ervoor lukte het de camera nog steeds scherp te stellen op een niet al te contrastrijke omgeving. Dat is dus een goede prestatie. Het weer was prachtig, dit betekende dat de camera ook te maken kreeg met grote lichtcontrasten. De mosselpalen zijn erg donker en dit gecombineerd met het licht van zonsopkomst is best een uitdaging voor de camera. Door het grote dynamisch bereik is dit geen probleem voor de camera. Wanneer het verschil wel te groot werd, gebruikte ik de bracketing functie om foto’s te maken met verschillende belichtingen.
De ISO van de camera kan ook lager dan 100 (naar 50) gezet worden. Dit ben ik ook gewend van mijn eigen camera. Voor mij een ideale optie om te spelen met de langere sluitertijden. Zo kan ik nog wat nauwkeuriger spelen met het aantal stops dat ik het donkerder wil maken, om zo de sluitertijd nauwkeuriger te kunnen bepalen op basis van het gewenste effect. Snelheid is voor mij iets minder belangrijk bij landschapsfotografie, maar wel belangrijk om te benoemen. de Nikon Z5 II schiet in RAW tot 15 beelden per seconde (en in JPG zelfs 30). Heb je toch liever iets meer snelheid? Dan kan beter naar de Nikon Z6 III kijken, maar voor de meeste fotografen is dit meer dan voldoende.
Wat ook opvalt, zijn de sterke autofocus prestaties. De camera is uitgerust met de EXPEED 7-processor en heeft een geavanceerd AF-systeem dat vergelijkbaar is met dat van de Nikon Z9 en Nikon Z6 III. Hij herkent moeiteloos mensen, dieren, vogels, auto’s, motoren, fietsen, treinen en zelfs vliegtuigen. Een display bovenop ontbreekt, maar eerlijk gezegd heb ik dat na een week fotograferen niet gemist. Ik werk veel via het scherm, of kijk door de zoeker, waar alle informatie ook duidelijk zichtbaar is.
Ik heb niet alleen aan zee gefotografeerd, maar ook in een oud stadscentrum. Het lichte gewicht van de camera kwam hier goed van pas. Lekker uit de hand op zoek naar mooie details. Dit in combinatie met de allround Nikon Z 28-400 lens. De camera heeft een 5-assig stabilisatie systeem wat 7,5 stop winst oplevert. Hierdoor was het op een bewolkte dag perfect te doen om uit de hand te fotograferen, zelfs met een zoomlens. De autofocus van de camera herkende zelfs de “ogen” van deze leuke raamluik klemmen.
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik de Nikon Z5 II een heerlijke camera vond om mee te werken, licht en compact. Mijn eigen camera heb ik eigenlijk niet gemist. Ten tijde van deze review kon ik de RAW bestanden nog niet bewerken in de software (dit komt beschikbaar in de volgende update). Dus deze foto’s zijn bewerkt in de camera met Picture Control en omgezet naar JPG. Met Picture Control kun je in camera al bewerkingen en bewerkingsfilters toepassen. Wil je de overstap maken naar full frame, dan is de Nikon Z5 II echt een mooie keuze. Het is een full frame camera, dat wil zeggen dat er ook full frame lenzen op moeten. Dit kunnen ook DSLR lenzen zijn die via de FTZ adapter zonder compromissen werken met de camera. Deze camera is een van de goedkoopste full frame camera’s op de markt, maar die heeft wel heel veel te bieden. Het is een perfecte allround camera.
Ellen Kievit - van den Doel (1983) uit Sommelsdijk is een gepassioneerd fotograaf. Ze geniet van de natuur, vooral bij zonsopkomst en zonsondergang. Fotografie geeft haar voldoening en rust. Haar enthousiasme deelt ze graag via cursussen en workshops, waarin ze anderen inspireert om met plezier te leren fotograferen.
Bekijk alle berichtenHoud mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.