
Product review Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD
Het Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD objectief is een veelzijdige zoomlens voor fullframe systeemcamera's van Sony. Hoe is dit objectief in de praktijk?
Lees verderBen je geboeid en gefascineerd door natuur -en landschapsfotografie? Dan mag een bezoekje aan Nationaal Park de Veluwezoom en de Posbank, die daar onderdeel van is, niet ontbreken. In dit artikel geef ik je graag wat tips om met een mooie serie opnames van de Posbank thuis te komen.
De Posbank, ook wel Herikhuizerveld genoemd, kan als je er voor de eerste keer komt overweldigend op je overkomen. Zeker als er ook nog eens prachtige Hollandse wolkenluchten waar ik fan van ben boven het paarse landschap zichtbaar zijn! Dan wil je eigenlijk direct beginnen met fotograferen. Eigenlijk raad ik je dat af. Ga staan of liever nog ga zitten op één van de vele bankjes en laat het even op je inwerken. Zeker als je er bewust voor je fotopassie naar toe bent gereden.
Een handig hulpmiddel is dan om bewust te kiezen voor het gebruik van een statief. Mede blogger Johan van der Wielen schreef in zijn blog "Een fotograaf zonder statief is..." het volgende. "Een statief is onhandig, lomp en kost veel tijd om op te zetten. Dat klinkt niet als voordeel maar is het toch! Dat zorgt er namelijk voor dat je rust in je kont krijgt. Omdat je trager bent ga je beter nadenken over je foto, belichting, compositie enzovoort. Het zorgt ervoor dat je op minder plekken foto’s maakt maar op elke plek langer bezig bent en dus betere foto’s maakt." Ik sluit me daar volledig bij aan.
Eigenlijk maakt het niet echt uit wanneer je naar de Posbank toe gaat in het heide bloeiseizoen. Ter info..., de heide bloeit meestal medio augustus tot medio september. In 2016 is het zelfs extreem vroeg al paars, dus ik verwacht dat de heide begin september uitgebloeid zal zijn.
De Posbank in optima forma, laagjes, paars, nevel en kleuren van een zonsopkomst
Ook met slechtere weersomstandigheden zijn er mogelijkheden, zoals hier toen het na een regenbui opklaarde
Mijn persoonlijk mooiste foto is weliswaar gemaakt op een zeer vroege augustusochtend met nevel en een zonsopkomst. Maar tijdens een mooie wandeling door het gebied met bijvoorbeeld je compact camera is er genoeg te genieten en fotograferen. Afgelopen week ben ik er alleen maar overdag en in het avond gouden uur geweest. Het was toen onstabiel zomerweer overdag. Dit betekent in Nederland dan afwisselende wolkenluchten en soms hard en scherp licht, maar als je er dan bent tegen het gouden uur aan kun je toch al heel fraaie platen maken, zoals bijvoorbeeld na een kleine bui met een nog net zichtbare regenboog.
Laat je daarbij niet tegenhouden om te gaan op een bewolkte dag, want juist dan komen de kleuren mooier uit doordat de bewolking als een softbox voor een neutrale belichting zorgt. Tip is dan wel om de lucht zoveel mogelijk uit je beeld weg te laten en meer gesloten landschappen of close ups te fotograferen. Tip! Als je beschikt over een compact camera, benut dan ook eens de macrofunctie. Hiermee kun je leuke close ups van de heide of insecten maken.
Genomen bij aanvang van het gouden uur, de regenbuien trekken in de verte weg
Kun je niet overdag of ’s ochtends vroeg dan raad ik je aan om rond een uurtje of 19:00 voor aanvang van het gouden uur te het gebied te bezoeken. Weliswaar uitdagend in verband met de schaduwen, maar juist het strijklicht geeft dan nog meer kleur, diepte en sfeer aan het glooiende heidelandschap van de Posbank. Vooral tijdens de zonsondergang kunnen er spectaculaire situaties ontstaan. Houd daarbij wel rekening dat je tot zonsondergang in het gebied mag zijn, dus zorg dat je niet te ver van de parkeerplaats afdwaalt. Tip! Parkeer dan op de parkeerplaats bij het paviljoen aan de Beekhuizenseweg. Vanaf hier loop je zo vanaf het uitkijkpunt de Posbank in en kun je links of rechtsom een leuke route door het gebied lopen met voldoende mooie perspectieven.
Het heidelandschap kan behoorlijk uitdagend zijn goed op de foto vast te leggen. Het contrast tussen lucht en de donkere paarse heide-ondergrond is vaak teveel om met je camera en zijn beperkte dynamisch bereik te overbruggen. In een eerder gepubliceerde blog van Johan van der Wielen wordt dit perfect uitgelegd. Lees daarnaast onderstaande tips om de dynamische uitdagingen aan te gaan:
Een gesloten landschap met wandelaars om het perspectief verder te accentueren
Spelen met scherptediepte zoals hier is gedaan met een telelens met open diafragma van f/4.0
Vergeet niet te spelen met je scherptediepte. Ik ben zelf geneigd altijd alles in focus te willen hebben. Kortom alles scherp, dan let je dus goed op je hyper-focaal-instelling. Maar wat erg leuke effecten kan geven is om juist heel bewust met een open diafragma’s van f/2.8 of f/4.0 te focussen op iets in de voorgrond en zo onscherpte in de achtergrond te creëren.
Speel met de lijnen van aanwezige wandelpaadjes in de Posbank
Uiteraard wil je de paarse heide laten zien en het glooiende landschap. Speel met je beeld door bewust en gericht de mens of een dier in je foto te laten zien, zodat de grootsheid van het landschap zichtbaar wordt. Een tip hierbij is om een panoramafoto te maken. De grootste uitdaging voor menig fotograferend bezoeker aan de Posbank is het perspectief. Er is zoveel te zien dat er soms teveel op de foto terecht komt. Mijn tip is om dan te focussen op lijnen in het veld. Bijvoorbeeld zoals in bovenstaande foto.
Leg de focus op één van de vele solitaire bomen die in het heideveld staan
Dave Zuuring, ook bekend als nldazuu, is naast zijn fulltime baan en de tijd die hij met zijn gezin doorbrengt, een gepassioneerde fotograaf die fotografeert vanuit de gedachte "Make your memory today". Hij legt graag landschappen in de breedste zin van het woord, cityscapes, interieurs en reportages vast. Vooral cityscapes in het blauwe uur zijn een rode lijn door zijn fotografie belevingen.
Bekijk alle berichtenHoud mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.