Het Beeldrecept van Patrick van den Hoorn: Melkweg boven de vuurtoren

Cameranu
1 jaar geleden

In het Beeldrecept leer je meer over hoe een bijzondere foto tot stand gekomen is. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, voorbereidingen, het licht dat is gebruikt en de apparatuur die je nodig hebt. Patrick van den Hoorn heeft deze indrukwekkende foto van de Melkweg gemaakt. Wat komt er allemaal bij kijken om dit bijzondere beeld te maken? Je leest het in dit Beeldrecept!

Hoe heb je je voorbereid?

Om de Melkweg te kunnen fotograferen, is het belangrijk dat de lucht helder is. Voor deze foto heb ik daarom constant de weersvoorspellingen in de gaten gehouden. De locatie van het vuurtorentje, het is eigenlijk geen vuurtoren maar een peilschaal, is in Oostmahorn. Dit is voor mij een heel eind rijden en je wilt niet teleurgesteld aankomen na een lange rit omdat er toch bewolking is.

Is het weer op orde, dan is het tijd om mijn spullen voor te bereiden. Avond- of nachtfoto's gaan gepaard met lange sluitertijden en dit vraagt iets meer stroom van je accu’s. Ik heb mijn batterijen van tevoren opgeladen zodat ik genoeg stroom zou hebben tijdens het fotograferen.

Dit heeft Patrick gebruikt

Om de Melkweg zo scherp mogelijk te krijgen gebruik ik een Omegon star tracker. Vanuit ons oogpunt draaien de sterren om de aarde heen. Als je een sluitertijd van langer dan vijftien tot twintig seconden gebruikt krijg je in plaats van heldere sterren, kleine streepjes in je foto. Om te voorkomen dat je streepjes krijgt, gebruik ik de Omegon star tracker. Dit is een soort draaiplateau dat je tussen je statief en je camera plaatst. Deze plaat draait in dezelfde snelheid van de sterren. Hiermee kun je toch de langere sluitertijden hanteren om de heldere nacht zonder ruis op de foto te krijgen én je sterren scherp blijven.

Met welke instellingen heb je deze foto gemaakt?

Het eindresultaat bestaat uit acht foto’s. Ik heb zeven foto’s van de lucht gemaakt en één van de voorgrond. Door meerdere foto’s van de lucht te maken en deze later te “stacken” wordt de Melkweg nog scherper. De losse foto van de voorgrond is nodig omdat de star tracker meebeweegt met de sterren en de voorgrond dus op de andere foto’s bewogen en onscherp is.

De zeven foto’s van de Melkweg zijn gemaakt met een brandpuntsafstand van 10mm, met een diafragmawaarde van f/4.5, op 60 seconden sluitertijd en ISO 1250. De foto van de voorgrond heb ik met bijna dezelfde instellingen gemaakt, alleen de sluitertijd heb ik verhoogd naar 120 seconden.

Heb je nog nabewerking gebruikt?

Elke Melkweg foto die in Nederland is gemaakt, is bewerkt, omdat zonder bewerking de Melkweg niet zo duidelijk zichtbaar is door de lichtvervuiling. Ik ben ook op donkere plekken in de wereld geweest waar het wel zichtbaar is zonder nabewerking, maar met de hulp van Photoshop of Lightroom wordt het toch wat mooier. Bij het bewerken van dit soort foto's gaat het voornamelijk om het contrast tussen de donkere lucht en de heldere sterren. Ik heb het contrast een stukje opgevoerd en daarmee kom je al een heel eind. Daarna heb ik nog de lichtpuntjes wat extra verlicht en zo wordt de Melkweg nog een stuk duidelijker.

Waarom is deze foto speciaal voor jou?

Ik maak vaker Melkweg foto's en de één is altijd iets mooier dan de ander. De Melkweg is op zichzelf, zonder rekening te houden met de stand, in principe altijd hetzelfde. De voorgrond speelt verrassend genoeg een grote rol in dit soort fotografie. Ik denk dat bij deze foto vooral de rust die de voorgrond uitstraalt erg mooi vind. Het torentje is symmetrisch en verder zijn er niet veel afleidingen op de voorgrond. Het gele licht in het torentje en de weerkaatsing hiervan op de loopbrug zorgen voor een klein beetje extra warmte in de foto, waardoor het niet alleen maar blauw en donker is.

Wat is je tip voor andere fotografen?

Om de Melkweg te fotograferen heb je niet veel apparatuur nodig. Begin gewoon eens met je camera, statief en een lichtsterke lens met een brandpuntsafstand tussen de 10mm en 20mm. Zet je diafragma zo ver mogelijk open, je ISO tussen de 1600 en 3200 en je sluitertijd op 15 of 20 seconden. Even handmatig scherpstellen en klikken maar!

Houdt er rekening mee dat je op een zo’n donker mogelijke plek bent. Deze plekken kun je vinden in het noorden van het land, de waddeneilanden of op de Veluwe. Op Google kun je kaarten vinden en zien waarop de lichtvervuiling het minste aanwezig is. Daarnaast gebruik ik zelf de app “Planeten”, hier kun je precies zien waar de heldere kern van de Melkweg zich bevindt. In die richting moet je fotograferen. Pas op: het is wel enorm verslavend om te doen!

Over Patrick

Patrick van den Hoorn is 34 jaar en hobbyfotograaf. Een aantal jaar geleden heeft hij een camera aangeschaft om deze mee te nemen op reis naar Australië. In het jaar erna is hij begonnen met zich verdiepen in fotografie, zodat hij wat spannendere foto’s kon maken tijdens zijn reis in IJsland. Hierna had Patrick de smaak te pakken en is hij wekelijks op pad om te fotograferen.

Patrick fotografeert vooral landschappen zoals de zonsopgang en ondergang, daarnaast vindt hij het ook leuk om dieren te fotograferen. Maar het allerliefste fotografeert hij de Melkweg! Benieuwd naar meer van Patrick zijn foto’s? Je kunt meer van zijn werk op zijn Instagram bekijken.

Handig voor nachtfotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.