
Dit moet je weten als je gaat filmen met een FPV drone!
Vliegen met een FPV drone, dat doe je niet zomaar even. Kijk de video en lees het blog om te ontdekken hoe je - letterlijk - een vliegende start maakt!
Lees verderAls videomaker is een drone vaak een onmisbare tool in mijn producties. Het woord "drone" is echter breed en beslaat zowel de inspectiebranche als de creatieve sector. Er zijn namelijk talloze verschillende drones, elk met hun eigen toepassingen en doeleinden. Wat ik echter zoek, is een drone die perfect aansluit bij de behoeften van de creatieve industrie: een FPV CineWhoop, boordevol techniek en veiligheidsvoorzieningen. Daarom gaat deze review over de DJI Avata 2!
Sinds 2013 vlieg ik professioneel met onder andere DJI-toestellen en het is een indrukwekkende technologische reis geweest! DJI is een topfabrikant die steeds meer invloed krijgt in de FPV-wereld. Er gingen geruchten dat ze bij de ontwikkeling van de Avata 2 hebben geluisterd naar de feedback van de community over de Avata 1. Hierdoor werd ik extra nieuwsgierig!
De Avata 2 FPV drone is een indrukwekkend stukje technologie dat zowel beginnende als meer ervaren piloten zal aanspreken. Als eerste FPV-drone met een C1-label kan hij in de open categorie A1 en A3 gevlogen worden. Hoewel wij bij Zero Gravity Drone vaak in de specific category vliegen, is deze certificering een mijlpaal in de FPV-wereld. Deze drone biedt redelijke robuustheid en geavanceerde functies, ideaal voor iedereen die op zoek is naar een hoogwaardige CineWhoop.
Zelf merk ik dat ervaren FPV-piloten soms sceptisch zijn over DJI FPV-drones. Dat is jammer, want deze drone heeft veel potentieel. Het draait erom hoe je de technologie in deze drone in je voordeel kunt gebruiken om onder verschillende omstandigheden het beste resultaat te behalen. Deze drone is namelijk behoorlijk uniek in vergelijking met 'normale' CineWhoops. Ik wil je graag overtuigen van het potentieel ervan.
Stel je voor, een regisseur vraagt je om met je CineWhoop (niet de Avata 2) achteruit te vliegen door obstakels voor een lange take van een indoor hordeloopwedstrijd. Je filmt één atleet die over de obstakels springt, terwijl jij door dezelfde obstakels achteruit vliegt. De regisseur stelt de volgende vereisten: een minimale afstand van 60 meter, waarbij je door 6 objecten moet vliegen, starten vanuit een stilstaande positie zonder eerst een voorwaartse beweging te maken en dan 180° te draaien, geen hoogte afwijkingen van start tot eind en realtime beelden zonder de mogelijkheid om achterwaartse bewegingen in de edit te simuleren (dit trucje kan normaal worden toegepast, maar hier is het niet mogelijk omdat er een rennend persoon in beeld is). Bovendien moet je zo dicht mogelijk bij de hardloper filmen, wat lastig is met een aangepaste achterwaartse camera-opstelling, omdat je anders niet goed kunt zien hoe dichtbij je bent. Ten slotte moet je zo dicht mogelijk bij de grond filmen, wat moeilijker wordt met een aangepaste achterwaartse camera. Kun jij dit? Of ken je iemand die het kan? Heb je ooit zoiets gezien met een FPV-drone? Ik ken geen FPV-piloot die deze vereisten kan uitvoeren met een standaard BNF of zelfs een CineWhoop-drone.
Maar met de Avata 2 is dit gewoon ontzettend goed mogelijk, met wat planning en de juiste instellingen. Komt het door de GPS? Nee, GPS helpt niet in dit scenario, omdat het zonder voldoende satellieten niet functioneert. Het geheim van de DJI Avata 2 zijn de sensoren aan de onderzijde. Deze sensoren detecteren de ruimte bij redelijke lichtomstandigheden, waardoor de drone in normal- of sportmodus kaarsrechte lijnen kan vliegen, zowel voorwaarts als achterwaarts, op de Y- en X-as. Deze drone kan dus beter presteren en biedt meer mogelijkheden in soortgelijke veeleisende scenario's ten opzichte van veel standaard CineWhoops. Sceptici zouden de technologie van de Avata 2 zeker moeten meenemen in hun oordeel!
Tip: Pas bij indoor vliegen wel even de instellingen aan: RC Signal Lost (hover) en Obstacle Avoidance (uit).
Kenmerkend voor een ‘CineWhoop’ zijn de ducted fans, en de Avata 2 drone is hier natuurlijk op gebaseerd. Een goede CineWhoop is ontworpen voor filmmakers die soepele, cinematografische beelden willen vastleggen, wat je bereikt door goede vliegeigenschappen. Deze drone beschikt zeker over die noodzakelijke eigenschappen en lange vliegtijden.
Daarnaast biedt het ducted ontwerp vele voordelen ten opzichte van drones zonder dit ontwerp. Het maakt vliegen in kleinere ruimtes, in de buurt van mensen en door objecten mogelijk, met minder risico. Dit ontwerp vermindert veel potentiële gevaren. Hoewel het belangrijk is te erkennen dat er ook nadelen aan het CineWhoop-ontwerp kunnen zijn, betreft dit niet specifiek de Avata 2, maar is het een algemeen kenmerk van CineWhoops.
Als je bijvoorbeeld van een berg wilt duiken, kies je meestal een 5-inch drone of een long-range 7- of 10-inch drone vanwege de hogere snelheden en grotere afstanden die je wilt bereiken. Deze drones zijn onder die omstandigheden wendbaarder en hebben minder weerstand, waardoor ze vloeiender door de lucht snijden. Een CineWhoop, met zijn vorm, heeft meer weerstand en reageert waarschijnlijk heftiger op plotse veranderingen in de lucht.
Toch kan de Avata 2 ook goed diven en grenzen verkennen. Het toestel is verbeterd ten opzichte van de Avata 1, met een groter ontwerp, betere propellers, sterkere motoren en een nieuwe puller-configuratie, terwijl de Avata 1 een pusher is. Deze upgrades maken het mogelijk om veel beter te freestylen en stunts uit te voeren.
Ik raad zeker aan om te gaan freestylen als je niveau daar is, om de vliegeigenschappen en ook de limieten van de Avata 2 te ontdekken. Net als andere FPV-drones van DJI heeft deze een panic button, of airbrake, die de drone stopt en zijn positie en hoogte behoudt tijdens bijvoorbeeld een looping.
De camera van de Avata 2 is van degelijke kwaliteit, uitgerust met een 1/1.3-inch CMOS-sensor, een 4K-resolutie, een redelijk goed dynamisch bereik en 10-bit kleuren. De camera heeft wel een vast diafragma van f/2.8, dus werken met ND-filters is meestal een vereiste als je natuurlijke bewegingsonscherpte wilt waarborgen. Daarnaast heeft hij eindelijk een veel betere en vergelijkbare GoPro FOV (field of view) van zo’n 155 graden. Je kunt nu filmen in zowel 16:9 als 4:3. Alle beelden kunnen kant-en-klaar gestabiliseerd uit de drone komen, of je kunt de stabilisatie uitschakelen en het zelf doen in Gyroflow of ReelSteady. Kortom, je kunt beeldtechnisch diverse kanten op en het levert mooie beelden op die bijna in de buurt komen van een GoPro 12.
Wil je toch een GoPro gebruiken? Dan kun je deze met een mount op de drone plaatsen. Wij hebben hier zelf ook even mee geëxperimenteerd en er is nog genoeg kracht om vloeiende beelden te maken.
Net als zijn voorganger is de camera gemonteerd op een gimbal, wat zorgt voor stabiele en trillingsvrije opnamen. Bovendien is deze camera tijdens het vliegen ook bestuurbaar in zijn pitch-as!
De DJI Goggles 3 van de Avata 2 bieden een verbeterde kijkervaring met een helder en scherp beeld. Ze zijn ontworpen voor comfort met een verstelbare dioptrie, wat ze geschikt maakt voor verschillende gezichten en brilgebruikers. De hoge beeldverversingssnelheid en lage latentie zorgen voor een vloeiende en directe vluchtbeleving. Bovendien heeft de bril nu een defogging-functie die de lenzen helder houdt bij uiteenlopende temperaturen. Met de Real View PiP (Picture-In-Picture)-functie kun je eenvoudig je omgeving bekijken door op de zijkant van de bril te tikken, wat de vliegervaring veiliger maakt. Hoewel het beeld nog steeds enigszins ingezoomd is, is dit een waardevolle toevoeging.
De Motion Controller 3 is gebruiksvriendelijk en intuïtief. Het biedt directe en vloeiende besturing op basis van handbewegingen, wat het besturen van de drone aanzienlijk vergemakkelijkt. De controller heeft een stevige grip en de knoppen zijn goed geplaatst voor gemakkelijke toegang tijdens het vliegen. Ik raad echter aan om zo snel mogelijk ook met een normale controller te leren vliegen. Deze wordt niet bij de drone geleverd en moet apart worden aangeschaft. Het gaat om de DJI FPV Remote Controller 3, die je ook aan je computer kunt koppelen om te oefenen in een simulator.
Kortom, de DJI Avata 2 biedt veel waar voor zijn geld met een robuuste bouw, goede beeldkwaliteit en handige functies. Of je nu cinematografische beelden wilt vastleggen of uitdagende stunts wilt uitvoeren, deze drone heeft de tools en mogelijkheden om je vliegervaring te verbeteren.
Dimar is 2 jaar gecertificeerd drone-instructeur geweest bij Drone Flight Academy. Momenteel is hij met veel plezier Creative Director bij Zero Gravity Drone, een door Europa gecertificeerde drone-operator. In deze rol leidt hij creatieve projecten en benut hij zo goed mogelijk zijn ervaringen als allround filmmaker.
Bekijk alle berichtenHoud mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.