Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands camera?

Het kopen van een tweedehands camera kan een geweldige manier zijn om te besparen op kosten zonder in te leveren op kwaliteit. Bovendien draag je bij aan een circulaire economie. Veel fotografen, zowel amateurs als professionals, kiezen ervoor om tweedehands camera’s te kopen omdat ze toegang krijgen tot hoogwaardige apparatuur voor een fractie van de nieuwprijs. Toch zijn er belangrijke zaken waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je een goede deal sluit en geen kat in de zak koopt. We bespreken de belangrijkste punten om in gedachten te houden wanneer je een tweedehands camera wilt aanschaffen.

Bekijk hier alle tweedehands camera's

Tips voor het kopen van een tweedehands camera  - 1

Waarom een tweedehands camera kopen?

De vraag waarom je zou kiezen voor een tweedehands camera in plaats van een nieuwe is een goede start. Allereerst is de prijs vaak een doorslaggevende factor. Camera’s kunnen erg prijzig zijn, vooral de modellen van gerenommeerde merken zoals Canon, Nikon of Sony. Tweedehands camera’s bieden een uitstekende kans om dezelfde kwaliteit te krijgen voor een lagere prijs.

Daarnaast verouderen camera’s niet zo snel. Dit is bij bijvoorbeeld telefoons of computers vaker het geval. Een camera van vijf jaar oud kan nog steeds uitstekende foto’s maken en voorzien zijn van geavanceerde functies. Zeker voor beginnende fotografen is het een aantrekkelijke optie om eerst een betaalbaar tweedehands model uit te proberen voordat je besluit een gloednieuw model te kopen.

Controleer de fysieke staat van de camera

Voordat je een tweedehands camera koopt, is het belangrijk om de fysieke staat goed te inspecteren. Dit is de eerste indicator van hoe zorgvuldig de vorige eigenaar met de camera is omgegaan. Let op krassen, deuken of andere zichtbare beschadigingen. Kleine krasjes op de body zijn vaak geen probleem, maar grote schade kan wijzen op een ruwe behandeling.

Controleer ook bewegende onderdelen, zoals de knoppen, diafragmaring en de zoomfunctie (vooral bij spiegelreflexcamera’s of systeemcamera’s met verwisselbare lenzen). Deze moeten soepel werken zonder enige haperingen. Vergeet ook niet de lensmount te controleren op eventuele slijtage of schade.

Bij Cameranu beoordelen we de conditie van elke tweedehands camera aan de hand van een bepaald systeem. Zo krijg je een duidelijk en eerlijk beeld van de staat waarin de camera verkeerd. Een tweedehands camera kan de volgende condities hebben: als nieuw, nauwelijks gebruikssporen, lichte gebruikssporen of duidelijke gebruikssporen.

Sluiteracties en de levensduur van de camera

Elke camera heeft een bepaald aantal sluiteracties (ook wel shutter count of aantal clicks genoemd) voordat de sluiter begint te verslijten. Dit getal kun je vergelijken met het aantal kilometers dat een auto heeft gereden. Hoe hoger het aantal sluiteracties, hoe dichter de camera bij het einde van zijn levensduur is. Spiegelreflexcamera’s hebben meestal een sluiterlevensduur tussen de 100.000 en 400.000 acties, afhankelijk van het merk en model.

Vraag altijd naar het aantal sluiteracties wanneer je een tweedehands camera overweegt te kopen. Dit kun je soms zelf controleren via de camera-instellingen of door een foto op te sturen naar websites die deze informatie kunnen uitlezen. Als de camera dicht bij zijn verwachte sluiterlimiet zit, kun je overwegen om af te zien van de koop of om te onderhandelen over de prijs.

Er zit ook wel degelijk een verschil tussen amateurcamera’s en professionele camera’s. Amateurcamera's zijn klein, licht en vaak van kunststof gemaakt. Gevorderde modellen zijn groter, robuuster, waterafstotend en sneller, met meer functies. Professionele camera's zijn nóg steviger, waterdicht en bestand tegen stoten, zonder eenvoudige automatische standen. Ze gaan langer mee door hun duurzame constructie, zowel van binnen als van buiten.

Controleer eventuele sensor schade

Een van de belangrijkste onderdelen van een camera is de sensor. Zelfs de kleinste beschadiging kan resulteren in een slechte beeldkwaliteit. Vraag of je testfoto’s mag maken en bekijk deze op een computer om te controleren op dode pixels, vlekken of vreemde patronen. Dit kunnen tekenen zijn van sensorschade, wat een dure reparatie kan zijn.

Test alle functies en instellingen

Een camera heeft tal van functies en instellingen die je moet controleren voordat je een tweedehands aankoop doet. Test de basisinstellingen zoals de belichtingsmodi (automatisch, handmatig, diafragma- en sluitertijdvoorkeur), witbalans, ISO-waarden en sluitertijden. Het is belangrijk dat de camera correct functioneert in verschillende omstandigheden en dat alle knoppen werken zoals verwacht.

Als de camera video-opname ondersteunt, maak dan een korte testvideo om te zien of alles naar behoren werkt, inclusief de audio-opname als er een ingebouwde microfoon aanwezig is. Vergeet ook niet om eventuele speciale functies zoals wifi, bluetooth of GPS te testen als de camera deze opties heeft.

De accu en oplader

Een ander punt om in overweging te nemen is de staat van de accu. Batterijen van camera’s kunnen na verloop van tijd minder goed hun lading vasthouden. Vraag de verkoper hoe lang de accu meegaat en of er originele accessoires zoals opladers en extra accu’s worden meegeleverd. Het is ook een goed idee om de accu daadwerkelijk te testen om te zien hoe snel deze leegloopt.

Garantie en aankoopbewijs

Hoewel veel tweedehands camera’s niet meer onder de fabrieksgarantie vallen, kan het hebben van een aankoopbewijs of een origineel garantiebewijs nog steeds waardevol zijn. Het aankoopbewijs geeft je niet alleen zekerheid over de herkomst van de camera, maar kan ook handig zijn als je in de toekomst reparaties moet laten uitvoeren.

Sommige camerawinkels bieden ook garanties aan op tweedehands camera’s. Dit kan een belangrijke overweging zijn, vooral als je de camera koopt via een officiële winkel of een gerenommeerde website. Bij Cameranu krijg je maar liefst 1 jaar garantie op je tweedehands camera! Het hebben van een garantietermijn kan je gemoedsrust geven, vooral als je nog niet zeker bent van de technische staat van de camera. Bij Cameranu ben je ervan verzekerd dat je een goede tweedehands camera aanschaft en krijg je goede service wanneer dat nodig is.

Tips voor het kopen van een tweedehands camera  - 3

Waar koop je een tweedehands of demomodel camera?

Ten slotte is het belangrijk om te bepalen waar je je tweedehands camera wilt kopen. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals particuliere verkopers, online platforms zoals Marktplaats of gespecialiseerde winkels die tweedehands camera’s verkopen, zoals Cameranu. Het voordeel van kopen bij Cameranu is dat je garantie krijgt en dat de camera’s worden gecontroleerd voordat ze verkocht worden.

Als je ervoor kiest om bij een particulier te kopen, zorg er dan voor dat je de camera persoonlijk kunt bekijken en testen voordat je de aankoop doet. Online platforms zoals Marktplaats kunnen handig zijn, maar er is ook een verhoogd risico op oplichting of verborgen gebreken. Kijk ook naar de recensies en ervaringen van andere kopers om een betrouwbare verkoper te vinden.

Wij controleren en testen elke tweedehands camera

Koop je een tweedehands camera bij een foto- en videospecialist zoals Cameranu? Dan wordt de camera van te voren uitgebreid nagekeken en getest. Eventuele afwijkingen of schade wordt netjes en eerlijk gemeld zodat je weet wat je koopt. Mocht er toch iets aan de hand blijken te zijn met je tweedehands gekochte camera, dan geniet je van maar liefst 1 jaar garantie op je aankoop. Dat is nog eens een prettig gevoel!

Een tweedehands camera kopen

Het kopen van een tweedehands camera kan een slimme keuze zijn als je weet waar je op moet letten. Zorg ervoor dat je de fysieke staat van de camera grondig inspecteert, het aantal sluiteracties controleert en test of alle functies naar behoren werken. Door ook aandacht te besteden aan de accessoires, de staat van de lens (als die erbij zit) en waar je de camera koopt, kun je teleurstellingen voorkomen en jarenlang genieten van je tweedehands aankoop.

Met deze tips op zak ben je goed voorbereid om een weloverwogen beslissing te maken en de ideale tweedehands camera te vinden die past bij jouw fotografiebehoeften. Weet je nog niet precies welke tweedehands camera je wilt kopen en kun je wel wat advies gebruiken? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Wil je een andere camera inruilen of verkopen bij Cameranu? Ook dat is mogelijk. Ontdek snel en eenvoudig wat de waarde van jouw apparatuur is.

Bekijk accessoires voor camera's

Meer lezen?

Waar op letten bij kopen tweedehands lens?
Waar op letten bij kopen tweedehands lens?
Het kopen van een tweedehands lens is een geweldige manier om kosten te besparen en toch te genieten van hoogwaardige fotografie-apparatuur. We bespreken waar je allemaal op moet letten om een lens te vinden die aansluit bij jouw wensen en in een goede staat is.
Lees meer
Waar let je op bij het kopen van een cine objectief?
Waar let je op bij het kopen van een cine objectief?
Wil je gaan investeren in cine objectieven maar weet je niet goed waar je op moet letten? Op deze adviespagina lees je alles wat je moet weten over het kopen van een cine objectief. Wat is een cine objectief? En wat zijn precies de verschillen tussen de lenzen? Dat en nog veel meer vind je hier.
Lees meer