Hoe haal je het maximale uit je reportageflitser?

Een losse reportageflitser heeft meer mogelijkheden dan de ingebouwde flitser van je camera. De flitskop van een opzetflitser kun je alle kanten op draaien, je kunt spelen met de instellingen en er zijn tal van accessoires om het flitslicht aan te passen aan de situatie. Lees hier hoe je het maximale uit je reportageflitser haalt!

Bekijk alle reportageflitsers | Bekijk de top 10 flitsers

Kies bewust tussen TTL of handmatig

Bij de meeste reportageflitsers kun je kiezen uit de TTL- of handmatige modus. De letters TTL staan voor ‘Through The Lens’. De intensiteit van de flits wordt in de TTL-modus automatisch gebaseerd op de lichtmeting van je camera en een voorflits die je zelf niet kunt zien. In de handmatige modus neem jij het heft volledig in handen. De TTL-stand is ideaal bij het maken van reportages doordat je camera automatisch de flitskracht bepaalt. In de handmatige modus bepaal je zelf de kracht van de flits. Dit is handig bij strobistfotografie. Hier heb je juist de handmatige controle nodig om het resultaat te krijgen dat jij wilt. Maak daarom altijd een bewuste keuze tussen automatisch of handmatig flitsen.

Gebruik de flitsbelichtingscompensatie

De flitsbelichtingscompensatie is iets anders dan de belichtingscompensatie van je camera. Net zoals de camera, weet een reportageflitser feitelijk niet wat jij aan het fotograferen bent. Hierdoor is de flits in de TTL-stand soms feller of zwakker dan jij voor ogen hebt. Met de flitsbelichtingscompensatie is de intensiteit van de flits snel te versterken of verminderen door te ‘plussen’ of ‘minnen’. Deze methode werkt in stops. De grootte van de stapjes is afhankelijk van je flitser.

Werk met de diffusor en reflectiekaart

Een reportageflitser heeft twee ingebouwde ‘accessoires’ waarmee je het licht kunt beïnvloeden: een groothoekdiffusor en een reflectiekaart. De groothoekdiffusor is uittrekbaar en zorgt ervoor dat het licht meer wordt verspreidt. De zoomkop van je reportageflitser heeft bijvoorbeeld een bereik van 24-120mm, maar de groothoekdiffusor ondersteunt groothoek tot bijvoorbeeld 17mm.

De reflectiekaart is een wit, uittrekbaar kaartje wat je kunt gebruiken om het licht te bouncen. Trek de reflector uit en zet de flitskop recht omhoog richting het plafond. Het flitslicht komt nu van boven en recht van voren op je onderwerp. Dankzij de kleine reflector worden de schaduwen in iemands gezicht opgelicht.

Hoe haal je het maximale uit je reportageflitser? - 2

Vergeet de stand van de zoomkop niet

Net als bij een zoomlens, kun je de kop van een flitser in- en uitzoomen. Hoe meer je de kop van de flitser inzoomt, hoe smaller en gerichter de lichtbundel is. Doordat het licht dan meer wordt gebundeld, kan het een langere afstand afleggen. Naarmate je meer uitzoomt, wordt het licht meer verspreid en zul je in een grotere ruimte eerder in het beeld terugzien dat de intensiteit van het flitslicht snel afneemt. Door met de stand van de zoomkop te variëren, heb je dus ook invloed op het licht. In de TTL-stand wordt de zoom van de flitser automatisch aangepast aan de brandpuntsafstand van je objectief.

Bounce het flitslicht

Een reportageflitser is een relatief kleine lichtbron en kun je daarom ook wel een ‘punt licht’ noemen. Het flitslicht kan daardoor al snel te hard zijn en voor ongewenste schaduwen zorgen. Wil je het flitslicht verzachten? Gebruik dan een omnibounce om het licht te verzachten of draai de flitskop zodat je via de een muur of het plafond flitst. Het laten bouncen van het licht werkt heel goed bij witte muren of witte plafonds, maar je hebt wel wat lichtverlies omdat de flits niet direct is. Gekleurde oppervlakken kunnen een hinderlijke kleurzweem over je foto’s geven.

Hoe haal je het maximale uit je reportageflitser? - 3

Wat is high speed synchronisatie?

Een reportageflitser heeft een flitssynchronisatietijd. Dat staat voor de snelste sluitertijd die je kunt gebruiken zonder dat er een zwart vlak in beeld ontstaat. Soms wil je een snellere sluitertijd gebruiken om het omgevingslicht buiten te sluiten. De High Speed Sync optie (HSS) is een speciale modus die het mogelijk maakt om met snellere sluitertijden te werken. Om te voorkomen dat je zwarte, onbelichte vlakken in een foto krijgt, zal de flits ongemerkt vaker afgevuurd worden om het gewenste eindresultaat te behalen.

Gebruik de flitser off-camera

Door de flitser van je camera af te halen krijg je nóg meer mogelijkheden voor de belichting van je onderwerp. Je hebt weinig nodig om een flitser off-camera aan te sturen. Sommige reportageflitsers hebben een ingebouwde ontvanger en dan heb je alleen nog maar een bijpassende zender nodig. Heeft jouw flitser geen ingebouwde ontvanger, dan heb je een complete triggerset met een zender en een ontvanger nodig. Een triggerset heb je al voor een paar tientjes!

Hoe haal je het maximale uit je reportageflitser? - 4

Koop accessoires voor je reportageflitsers

Het allerleukste van een opzetflitser is dat er allerlei accessoires zijn waarmee je het licht vorm kunt geven. Kleine softboxjes, groot formaat softboxen, buigbare reflectoren, grids, houders voor gekleurde gels en ga zo maar door. In combinatie met een swivel is het zelfs mogelijk om een reportageflitser in een speciale flitsparaplu te plaatsen.

Advies over reportageflitsers
Advies over reportageflitsers
Een reportageflitser is handig in een donkere omgeving én geeft je veel mogelijkheden. Waar let je op bij het kopen van een flitser?
Lees meer
Wat is het richtgetal?
Wat is het richtgetal?
Het richtgetal geeft de maximale kracht van een flitser aan. Maar hoe werkt het en moet je er op letten bij het kopen van een flitser?
Lees meer