5 handige do's en don'ts voor het fotograferen van paddenstoelen

Jan Vermeer
2 jaar geleden

Paddenstoelen fotograferen is immens populair en ik ben er zelf al een paar jaar van in de ban. Mijn foto’s van paddenstoelen zijn gepubliceerd in Duitsland, Noorwegen, Zweden, Nederland en Amerika en zelfs in de wereldeditie van het prestigieuze National Geographic. Het zijn foto’s zonder trucjes en opsmuk. Puur natuur! En hoe dit kan, dat zie en lees je in dit blog. Ik deel namelijk dé vijf do’s, maar ik leg ook de vinger op de vijf don'ts voor het fotograferen van paddenstoelen.

5  do's en don'ts voor paddenstoelenfotografie - 1

De 5 do's voor paddenstoelfoto's

Do 1: Neem de tijd

Het lijkt een open deur, maar er wordt te vaak gehaast en te snel gefotografeerd. Paddenstoelen staan stil, dus er is werkelijk geen reden te bedenken om er niet de tijd voor te nemen. Goed kijken is de basis waar het om gaat wanneer je de macrowereld van de zwammen betreedt. Het minimaal verschuiven van de camera kan al een totaal ander beeld opleveren. Neem je de tijd, dan kun je tot in perfectie een mooi beeld creëren.

Do 2: Gebruik een macrolens

Paddenstoelen zijn niet allemaal klein, er zijn ook grote variaties te vinden zoals de parasol- en de reuzenzwam. Toch kun je niet zonder een macrolens omdat veel soorten slechts centimeters klein zijn. Duik je in de paddenstoelen wereld dan ontdek je dat er juist in dat extreme macrogebied veel uitdagingen liggen voor de fotografie. Er zijn veel details te ontdekken die een eindeloze variatie aan foto mogelijkheden oplevert. Met een macrolens kun je vrijwel alle denkbare paddenstoel foto's maken.

Bekijk alle macrolenzen

5  do's en don'ts voor paddenstoelenfotografie - 2

Do 3: Zoek de schaduw op

Zonlicht zorgt voor hinderlijke schaduwen en storende lijnen in de foto. Dat is al snel niet fraai in de macrowereld. Een kleine flitsparaplu is een handig attribuut om schaduw te creëren. Nog beter is om juist tijdens een sombere dag op zoek te gaan naar paddenstoelen. Met een beetje regen is het helemaal perfect en heb je de meest ideale omstandigheden om helemaal los te gaan met zwammen fotograferen. De kleuren komen dan ook beter uit omdat zonlicht te veel uitbijt. Juist paddenstoelen grossieren in subtiele tinten die met schaduw het mooist naar voren komen.

Do 4: Neem ondersteuning mee

Paddenstoelen kun je met een grote diversiteit aan instellingen fotograferen. Wil je niet te veel scherpte(diepte), kies dan voor een laag diafragma. Meestal - en dat is afhankelijk van je ingestelde ISO-waarde en het beschikbare licht - kun je in dit soort gevallen prima uit de hand werken. Wil je juist optimale scherpte in je foto’s, kies dan een hoge diafragmawaarde, f/11.0 of zelfs hoger. Een pittenzak of een macrostatief is in dat geval erg handig omdat de sluitertijd langzamer wordt. Het Benro FGP28 statief heeft bijvoorbeeld een handige dwarsbalk waarmee je de camera zeer laag kunt positioneren vlak voor en boven een paddenstoel.

5  do's en don'ts voor paddenstoelenfotografie - 3

Do 5: Gebruik een lage ISO-waarde

De huidige camera modellen kunnen met hoge ISO-instellingen ruisloze foto’s maken. Ga je flink hoog in de ISO, boven de 1000 of 2000 dan heb je ook met de beste camera’s vroeg of laat te maken met ruis. Hoewel je dat met een simpele klik in de RAW-converter eruit kunt halen is het niet nodig om een hoge ISO-instelling met macrofotografie te gebruiken. Omdat er toch vaak met een stevig statief wordt gewerkt is een ISO van 100 of 200 ISO een prima uitgangspunt.

5  do's en don'ts voor paddenstoelenfotografie - 4

De 5 don'ts voor paddenstoelfoto's

Don't 1: Paddenstoelen plukken

Het klinkt logisch, maar paddenstoelen plukken is niet aan te moedigen. In veel gebieden is het niet verboden om te plukken, Staatsbosbeheer geeft aan dat een klein bakje plukken voor eigen gebruik oké is. Toch is het beter om paddenstoelen te laten staan zodat anderen na jou ook kunnen genieten van deze wonderen van de natuur. Heb je er geen verstand van dan is het helemaal beter om er af te blijven; een aantal soorten zijn dodelijk giftig. Ook in Nederland en België, laten staan dus!

Don't 2: Iets verplaatsen voor de foto

De laatste jaren zie ik steeds vaker dat werkelijk alles geoorloofd is voor die ene foto. Alles voor de likes! Met enige zie ik regelmatig biologische missers van jewelste. Paddenstoelen die in de grond groeien worden op een stronk gezet, iets wat totaal niet klopt met de natuur. Deze missers vinden sommigen wellicht prima, het nadeel is dat de volgende stap nog wat verder gaat waardoor uiteindelijk de natuur aan het kortste eind trekt. Respect voor de natuur zou iedere natuurfotograaf met hoofdletters moeten schrijven.

5  do's en don'ts voor paddenstoelenfotografie - 5

Don't 3: Onrustige achtergronden

De achtergrond maakt de foto. Dit gaat ook zeker op voor paddenstoelen fotografie. Is er een storende omgeving dan valt het niet mee om dat buiten beeld te houden. Zwammen groeien op de meest onmogelijke plekken, ook vaak in een plantsoen of langs een weg. Naast de uitdaging om veilig te fotograferen is het niet altijd mogelijk een rustige achtergrond te krijgen. In dat soort situaties kun je beter verderop je geluk proberen. Heb je een rustige locatie gevonden waar een mooie paddenstoel staat dan kun je er omheen lopen om de beste achtergrond te bepalen. Een onrustige achtergrond probeer je altijd te voorkomen.

Don't 4: Paddenstoelen opleuken

Wat echt niet meer kan zijn foto’s van paddestoelen met dieren erop, ernaast of eronder. Deze getructe foto’s zijn heel herkenbaar omdat ze onnatuurlijk gedrag tonen van de niet vrijwillige ‘modellen’ en bovendien biologisch de plank misslaan. Padden en kikkers op of onder een paddenstoel zijn vrijwel zonder twijfel niet echt. Je kunt dat wegwuiven en het als ouderwets betitelen. Maar pure, onderscheidende fotografie is zonder trucjes mogelijk en daarmee kun je ook mondiaal succes hebben.

5  do's en don'ts voor paddenstoelenfotografie - 6

Don't 5: Alleen in de herfst op pad gaan

Wie denkt dat je alleen in de herfst paddenstoelen kunt fotograferen zit er compleet naast. Het hele jaar kun je paddenstoelen vinden in het park, bos en heide, maar ook aan de kust en zelfs aan de randen van het strand. Ga dus niet alleen in de herfst op zoek naar mooie zwammen en schimmels. Paddenstoelen zijn wel gebaat bij een vochtige omgeving, tijdens een droge zomer is het beter om het terras op te zoeken...

5  do's en don'ts voor paddenstoelenfotografie - 7

Hopelijk motiveren deze do’s en don’ts je om zelf aan de slag te gaan met het fotograferen van paddenstoelen. Wil je nog meer paddenstoelfoto’s zien? Binnenkort komt mijn zesde boek “Paddenstoelen, onmisbare wonderen van de natuur” uit. Je kunt het boek, vol met inspirerende beelden, online bestellen via mijn eigen website!

Dit is handig voor paddenstoelenfoto's

Auteur

Jan Vermeer

Jan Vermeer is ruim vijftien jaar fulltime professioneel fotograaf. De natuur is zijn grootste inspiratiebron. Hij is dan ook veelvuldig te vinden in zijn 'grote achtertuin' de Veluwe. De laatste jaren heeft Jan de poolgebieden intensief bezocht. Zijn werk wordt gepubliceerd in tijdschriften zoals Panda, National Geographic en KLM Holland Herald.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.