De gelukstreffer van Femke Straten

Cameranu
5 maanden geleden

Voor sommige foto’s is Femke uren, misschien zelfs dagen bezig. Juiste belichting, juiste instellingen en de juiste omstandigheden zijn een paar factoren waarmee ze vaak rekening probeert te houden. Een perfect beeld is waar Femke naar streeft in haar fotografie. Soms, bewijst het tegendeel zich gelijk: Een perfecte foto, die eigenlijk zonder enige voorbereiding en weinig inspanning is gemaakt. Snel en eenvoudig, tegenover tijdrovend en technisch uitdagend.

Femke is zelf van mening dat juist soms onvoorbereid op pad te gaan, hoe lastig het soms kan zijn, hele mooie platen kan opleveren. Dit voornamelijk omdat je eigenlijk geen verwachting aan jezelf hebt opgelegd als fotograaf. Je bent vrijer in je doen en kijkt ook anders naar de omgeving om je heen. In deze foto verliet Femke haar comfortzone en ging ze samen met een vriendin gezellig samen fotograferen. Geen voorbereiding en geen verwachting. Met als resultaat deze indrukwekkende foto.

“Deze foto is eigenlijk echt een gelukstreffer waar ik heel erg blij mee ben. Ik heb redelijk gehaast wat foto’s genomen en was ontzettend blij toen ik daarna op mijn scherm keek en deze foto er tussen zag staan.”

Gelukstreffer

Ik was aan het fotograferen in de benedenstad van Nijmegen en besloot even gauw de fietsbrug op te lopen omdat ik hoopte op een regenplas waarin ik de reflectie van de brug vast kon leggen.

Ik had een plaatje in mijn hoofd toen ik de brug op liep maar wist niet of dat zou gaan lukken, uiteindelijk is het nog mooier geworden dan ik gehoopt had. Ik was ook heel blij dat er een fietser voorbij kwam al zou hij of zij wel raar opgekeken hebben van mij... liggend op de grond met een camera in een regenplas maar wel juichend omdat hij/ zij voorbij kwam! Al met al een mooie herinnering van een leuke avond fotograferen in de stad.

Ik ben heel erg trots op deze foto omdat je soms geluk kan hebben dat alles klopt zonder dat je daar uren aan voorbereiding in hebt zitten. Tijdens het maken van deze foto heb ik alleen gelet op de compositie en dat er geen bewegingsonscherpte in de foto zou zitten. Verder heb ik vooral gezorgd dat ik niet te lang op de brug aan het fotograferen was zodat we weer verder konden lopen én ik niet nog langer languit op het natte fietspad wilde liggen.

Lange sluitertijden en kleine afstanden

Ik heb deze foto gemaakt met een Nikon D5600 spiegelreflex camera en een Nikkor 18-140mm objectief. Verder heb ik een klein statief gebruikt zodat ik een lange sluitertijd kon gebruiken en de camera laag bij de grond kon staan.

Ik wilde graag een lange sluitertijd gebruiken enerzijds omdat het donker was maar ook om de beweging vast te kunnen leggen van de fietsers die voorbij kwamen. Het diafragma heb ik op F16 gezet omdat ik de lampen op de brug graag als sterren weer wilde geven en veel scherpte in de foto wilde hebben. ISO 1000 vind ik best hoog en gebruik ik niet zo vaak, maar anders werd de sluitertijd veel te lang en werd het resultaat minder mooi dus uiteindelijk heb ik hiervoor gekozen.

Een waardevolle foto

Deze foto is voor mij al met al een mooie herinnering van een leuke avond fotograferen in de stad en een reminder dat soms uit je comfortzone stappen alleen maar positief kan uitpakken. Probeer juist eens iets anders dan wat je normaal doet. Het werkt enorm verrijkend om eens op een andere manier te fotograferen dan normaal en een andere kijk te hebben op onderwerpen waar je normaal geen aandacht aan besteed. Neem je camera overal mee naartoe en de parel, zoals deze foto, komt vanzelf voorbij.

Over Femke

Femke Straten is 43 en hobbyfotograaf. Op haar negentiende heeft ze de fotovakschool gevolgd, maar hierna bleef ze fotograferen voor haar eigen ontspanning. Haar interesses in fotografie lopen uiteen van macro, landschappen, lange sluitertijden naar reflectie en lightrails. Haar favoriet blijft toch macrofotografie, omdat dit overal mogelijk is. Bekijk meer van Femke's foto's op haar Instagram account.

Handig voor straatfotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.