Het Beeldrecept van Wessel van den Aakster: Vuurtoren in het maanlicht

Cameranu
4 maanden geleden

In het Beeldrecept leer je meer over hoe een bijzondere foto tot stand gekomen is. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, voorbereidingen, het licht dat is gebruikt en de apparatuur die je nodig hebt. Wessel van den Aakster vertelt in dit Beeldrecept hoe hij deze bijzondere foto van een vuurtoren in het maanlicht heeft gemaakt!

Hoe bereid je je voor?

Voor deze foto heb ik eigenlijk geen voorbereidingen getroffen, het was een pure toevalstreffer. Ik wandel graag door het duingebied van Egmond en Bergen aan Zee met mijn camera om verschillende settings en aspecten van fotografie te oefenen. Ik ga er niet heen met een specifiek doel. De ene keer fotografeer ik Schotse Hooglanders en de andere keer een mooie zonsondergang of het duinlandschap.

Op mijn terugweg over het strand van Egmond aan Zee merkte ik de volle maan op. De zon was net ondergegaan en de vuurtoren (J.C.J van Speijk) begon te branden. Ik ben toen op goed geluk richting de vuurtoren gelopen en heb een hoek uitgekozen waarbij de maan boven de vuurtoren uit zou komen.

Welke apparatuur en accessoires heeft Wessel gebruikt?

Met welke instellingen heeft Wessel deze foto gemaakt?

Ik wilde graag de maan en de vuurtoren beide scherp op de foto hebben, maar tegelijkertijd wilde ik niet een hoge diafragmawaarde gebruiken vanwege de schemering. Ik heb gekozen voor f/6.4 en door de ISO op 1600 te zetten, kon mijn sluitertijd iets omhoog naar 1/280e van een seconde. Zo kon ik vanuit de hand fotograferen en de wolken zijn nog steeds zichtbaar. Uiteindelijk heb ik twee stops onderbelicht zodat de maan niet overbelicht werd en de details in de maan goed te zien zijn.

Heb je nog ergens extra rekening mee gehouden tijdens het fotograferen?

Vanaf zee kwamen er wolken mijn kant op. Ik besloot om te wachten tot het licht van de vuurtoren voorbij kwam en de maan precies tussen de wolken door zou schijnen. Ik heb het duingras op de voorgrond gebruikt als extra laag, om nog meer diepte in de foto te creëren.

Heb je iets aan nabewerking gedaan?

Omdat de foto op zichzelf niet veel details bevat, heb ik voornamelijk wat correcties in de basis gedaan. Denk aan de belichting, het contrast en de schaduwen. Ik wilde graag het licht van de maan en de vuurtoren wat minder fel hebben. Om dit te doen heb ik voor beide een nieuwe laag aangemaakt in Capture One. In deze lagen heb ik een hooglicht correctie gedaan zodat de details nog beter zichtbaar werden.

Wat vind je zo mooi aan deze foto?

De verschillende lagen in de foto, de brandende vuurtoren en de maan die hierboven schijnt, maken samen een mooi geheel. Het is een relatief “simpele” foto, maar hier schuilt voor mij persoonlijk juist de kracht in.

Heb je tips voor andere fotografen?

Ga er lekker op uit en probeer verschillende onderwerpen te fotograferen. Op deze manier kom je er vanzelf achter welke tak van fotografie het beste bij jou past. Denk ook niet teveel na over de technische aspecten van een foto, het belangrijkste is dat je plezier hebt in wat je doet, dan volgt de rest vanzelf.

Om het voor mezelf leuk en uitdagend te houden, verzin ik elke keer een andere uitdaging voor mezelf. Ik fotografeer bijvoorbeeld een keer alleen in JPEG in plaats van in RAW, zodat je wel de belichtingsdriehoek onder de knie moet krijgen. De JPEG-bestanden zijn gelimiteerd in het bewerken en daarom moet je tijdens het fotograferen zelf je beeld zo mooi mogelijk zien te krijgen.

Een andere uitdaging is het gebruik van oude vast brandpunt lenzen die je met een adapter op je camera kunt zetten. Hierbij leer je niet alleen handmatig scherp te stellen, maar ook hoe je vaste brandpunten gebruikt. Een extra voordeel hierbij is dat oude, handmatige lenzen relatief goedkoop zijn en een verrassend karakter aan je foto’s kunnen geven!

Over Wessel

Wessel van den Aakster is een 36-jarige hobbyfotograaf uit Alkmaar. Tweeënhalf jaar geleden is hij begonnen met foto’s te maken met zijn mobiele telefoon. Uiteindelijk is hij op zoek gegaan naar een echte camera en kwam hij bij de Fujifilm X-T30 terecht. Later heeft hij deze ingeruild voor een X-T3, waarmee hij nu fotografeert.

Wessel fotografeert van alles, van landschappen tot auto’s en dieren: hij vindt alles leuk. Hij vindt het geweldig dat zijn foto’s een weerspiegeling zijn van hoe hij dat moment heeft beleefd. Daarnaast heeft Wessel veel mooie mensen leren kennen door te fotograferen en is hij op plekken geweest waar hij anders niet had gekomen. Wil je meer van zijn werk zien? Klik hier om hem te volgen en zijn foto’s op Instagram te bekijken.

Handig voor landschapsfotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.