
Tips voor betere audio als je filmt op locatie
In dit blog deel ik een checklist van dingen die je mee moet nemen naar locatie voor een betere audio opname!
Lees verderVrijwel iedere videograaf is begonnen met de Panasonic Lumix GH4 of GH5, camera's die indruk maakten met hun videokwaliteit. Nu is de opvolger, de Panasonic Lumix GH7, uitgebracht. Deze is bedoeld om het Micro Four Thirds-systeem nieuw leven in te blazen na de minder succesvolle GH6. In deze review bespreek ik de GH7 vanuit het perspectief van een solo-videomaker en belicht ik de opvallendste functies.
Je merkt aan alles dat deze camera gericht is op videografen. Er zijn losse knoppen voor witbalans, ISO, belichtingscompensatie en een aparte knop voor de geluidsinstellingen. Op mijn Panasonic S5IIX heb ik hiervoor de belichtingscompensatieknop opgeofferd, maar bij de GH7 hoeft dat niet meer. Geluid is namelijk extreem belangrijk bij video. De PASM-schijf biedt de opties P, A, S en M, plus vier custom modes naast de reguliere filmmodus. Dit is ideaal voor als je snel moet schakelen tussen slowmotion, timelapse of andere veelgebruikte instellingen. De opvallende rode opnameknoppen op zowel de bovenkant als de voorkant zijn een mooie toevoeging.
Aan de linkerkant zit een lock-knopje waarmee je zelf kiest welke knoppen of wieltjes onbruikbaar worden wanneer je deze functie aanzet. Dit voorkomt dat je per ongeluk bijvoorbeeld de sluitertijd verandert.
Het scherm heeft een extra uitklapfunctie gekregen. Naast een volledig draaiend scherm, kun je het nu ook in een hoek zetten. Dit is vooral handig voor verticale opnames onder een bepaalde hoek. Onder het scherm zit een ingebouwde ventilator, waardoor oververhitting geen probleem is. Je kunt in alle formaten onbeperkt filmen.
Tot slot heeft de GH7 tally-lampjes bovenop en voorop die aangaan wanneer je start met opnemen. Deze zichtbare lampjes bevestigen dat de camera echt opneemt, iets wat elke goede videocamera zou moeten hebben.
De Panasonic Lumix GH7 biedt nog steeds alles wat je als videograaf nodig hebt, en meer. Net als de Panasonic GH5 destijds, maar dan vertaald naar 2024. Lumix doet eindelijk mee met de autofocus race, wat een groot pluspunt is. Uniek is de mogelijkheid om ProRes (RAW) in 5.7K intern op te nemen, mits je een CFexpress-kaart gebruikt. Je kunt ProRes (RAW) ook rechtstreeks op een externe SSD opnemen, al brengt dit extra opslagkosten met zich mee.
Met gangbaardere formaten kun je op een SD UHS-II V60-kaart opnames maken in ProRes 50p 422HQ, en in MOV tot maximaal 5.8K, 25p, 420/10-Long GOP. Panasonic kan meer data schrijven op minder snelle kaartjes dan bijvoorbeeld de Sony FX3. De GH7 ondersteunt ook 4K 100fps in 10-bit slowmotion, en zelfs 120fps als je dat wilt.
5.8K staat gelijk aan 'Open Gate', waarbij de volledige sensor (4:3 verhouding) wordt gebruikt. Dit maakt het eenvoudiger om in de edit te herkaderen of te kiezen voor horizontaal of verticaal beeld, ideaal voor export in beide richtingen zonder aparte opnames.
Wat kleuropties betreft, biedt de GH7 V-Log de mogelijkheid om in Arri LogC3 te filmen (tegen betaling). Daarnaast zijn de standaard kleurprofielen beschikbaar zoals bij vrijwel elke camera.
Panasonic biedt in haar camera's veel opties die andere merken niet hebben, zelfs niet op hun 'cinema' camera's zoals de Sony FX30 of FX3. Denk aan ingebouwde waveforms, een 180 graden sluitertijd of de real-time LUT functie. Die gebruik ik zelf veel. Je kunt jouw favoriete LUT uploaden en de camera brandt deze in het beeld. Alles is gebaseerd op V-Log, waardoor je nog steeds alle flexibiliteit in de nabewerking hebt. Dit bespaart veel tijd bij het kleuren achteraf.
De Lumix GH7 gebruikt dezelfde batterij als andere recente Lumix-camera's. Dit werkt prima en biedt ongeveer 100 minuten filmtijd op een SD-kaart en 90 minuten op een CFexpress-kaart.
Wanneer je een SSD aansluit, verandert de zaak. Een SSD-schijf vereist extra stroom, waardoor de camera wordt beperkt tot 50 (of 60) frames per seconde, ongeacht de resolutie of codec. Omdat de USB-C-poort bezet is door de SSD-schijf, kun je de camera niet opladen via USB-C. Panasonic heeft hiervoor een nieuwe batterij geïntroduceerd die via USB-C werkt. Dit is veiliger dan een willekeurige dummy batterij van een onbekende webwinkel, maar het is wel weer een extra accessoire. Een tweede USB-C-poort had dit probleem kunnen oplossen.
Hier moet je even opletten, want het zit iets anders in elkaar dan wat 'de reclame' ons doet geloven. Ik zeg altijd dat een microfoon gemaakt is om audio te registreren, een camera niet. Laat de microfoon (inclusief het opnameapparaat) z'n werk doen, bij voorkeur in 32-bit, zoals de RØDE Wireless Pro of de Deity Theos zenderset. Zo hoef je als solo-videomaker alleen nog te letten op de positie van de microfoon.
Panasonic heeft nu ook een 32-bit float toegevoegd aan de GH7. Fantastisch, toch? Maar om hier gebruik van te maken heb je de nieuwe apart verkrijgbare XLR-module nodig. Sluit je een microfoon rechtstreeks aan op de camera, dan krijg je 'gewoon' 24-bit audio. Dus ja, de camera heeft de optie, maar niet direct uit de doos. Voor minder geld heb je bijvoorbeeld de RØDE Wireless Pro met twee zenders, twee lavalier microfoons én een 32-bit float opname.
Heeft deze camera dan geen enkele eigenaardigheid? Jawel hoor. Bijvoorbeeld de driehoekige oogjes aan de zijkant om je draagriem aan te bevestigen. Bij mijn Panasonic S5IIX zijn de bevestigingspunten ingebouwd in het frame, maar bij de GH7 hebben ze deze losse driehoekjes gebruikt. Mijn advies; haal ze eraf en laat ze in de doos zitten.
Daarnaast begrijp ik de keuze voor de toevoeging van de CFexpress-kaart, maar daardoor verlies je wel een SD-kaartopening. Panasonic had beter kunnen kiezen voor twee gecombineerde SD/CF express-slots, zoals bij de Sony FX30. Zo kun je zelf kiezen welk kaartje je gebruikt en tegelijkertijd op beide kaarten opnemen. Dit is bijna verplicht wanneer je geld verdient met je opnames.
Voordat ik deze camera een prachtige beoordeling geef (want dat verdient hij), eerst even een kritisch puntje. Wil je deze camera volledig benutten, dan heb je een nieuwe dummy batterij, de nieuwe XLR-module en een paar CFexpress-kaarten of SSD-schijven (met voldoende ruimte) nodig. Dat kost je toch al gauw zo'n €800 extra.
Maar kun je prima vooruit met 5.8K Open Gate, een degelijke viewfinder, de beste stabilisatie op de markt, een compacte body met tally-lampjes en een ingebouwde ventilator, dan word je sowieso blij van deze GH7. Micro Four Thirds is bij deze weer tot leven gewekt.
Bart Lijdsman is videograaf en heeft nu van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Hij is maker en presentator van het YouTube-kanaal Weet Je Dat Ook Weer en runt een mediaproductiebedrijf in Den Bosch, gespecialiseerd in video en podcasts.
Bekijk alle berichtenHoud mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.