9 cuts die je als videomaker moet kennen
Er zijn veel manieren waarop je shots in elkaar kunt laten overlopen of achter elkaar kunt zetten. Michael laat in dit blog 9 cuts zien die je móet kennen!
Lees verderHet is fantastisch om na het filmen alle beelden terug te kijken, in te kleuren en samen te voegen tot een verhaal waarmee je het gevoel over kunt brengen. Maar per video kan de montage enorm verschillen. In dit blog geef ik negen handige tips die ook jij kunt toepassen in de workflow voor het monteren van je video’s!
Bij het filmen van een bruiloft zijn er veel onverwachte momenten en is het uitdagender om alles samen te voegen tot een complete video. Maar voor commerciële shoots moet je van te voren zoveel mogelijk informatie hebben om tot een goed eindresultaat te komen. Samen met de klant maak ik een storyboard en ik maak een script zodat ik doelgericht kan filmen en minder tijd nodig heb voor de montage. Wat voor shots zijn er nodig? Op welke locatie gaan we die maken? Welke muziek past er bij? Moet er audio opgenomen worden zoals een voice over? Hoe lang moet de video ongeveer zijn? Alles wordt uitgedacht.
Tijdens het filmen ben ik in mijn hoofd altijd al bezig met de video edit. Welke shots heb ik nodig voor het maken van een bepaalde overgang of een effect? Heb ik genoeg plakshots en hoe zit het met de b-roll? Terwijl ik aan het opnemen ben ga ik bij mezelf na of ik het een goed shot vind en of ik het ga gebruiken. Dit voorkomt dat ik te veel losse beelden heb. Want hoe meer shots ik maakt, hoe meer tijd het kost om te spotten tijdens de edit.
Structuur is heel erg belangrijk. Na een hele dag shooten is het mijn prioriteit om eerst alles te back-uppen en de bestanden te sorteren in mappen met duidelijke namen zoals Camera 1, Camera 2, Drone beelden, Gimbal shots en Externe audio. Door hier structuur in aan te brengen creëer je voor jezelf een optimale workflow. Mocht je tijdens het editen nog een specifieke clip zoeken, dan heb je ‘m zo weer gevonden.
Ik ben aangemeld bij verschillende bibliotheken voor muziek met een hoge kwaliteit zoals Musicbed, Artlist en Envato. Voor mij is het prettig werken om de muziek vooraf klaar te hebben staan en dat voorkomt dat ik tijdens het monteren nog uren moet gaan zoeken naar passende muziek. Zet de muziek dus alvast klaar voordat je de video gaat editen, zo zit je ook meteen goed in het tempo.
Ik werk met een soort ‘preset projectbestand’ waar al mijn tijdlijn instellingen al goed staan en mijn effecten in zijn geladen. Dat bestand open ik en sla ik op als een nieuw project. In dat nieuwe project ga ik werken. Na het importeren van de videoclips kan ik meteen aan de slag.
Videomontage vraagt veel van je computer. Begin daarom niet meteen bij elke clip met de correctie van de kleuren en het toevoegen van effecten. Zorg er eerst voor dat de tijdlijn helemaal in orde is en ga daarna aan de slag met de kleurcorrectie en effecten. Op die manier kun je beter profiteren van de snelheid van je systeem.
Video effecten zijn leuk, maar teveel is niet mooi. Het is niet nodig om veel zoom-, flip- en geluidseffecten te gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat de kijker wordt afgeleid en de aandacht verliest. Probeer het simpel en subtiel te houden zodat de video er tof uitziet, maar waarbij de kijker bijna niet doorheeft wat voor effecten je hebt toegepast.
De video’s die ik maak hebben gemiddeld een lengte van één tot anderhalve minuut. Dit is omdat de spanningsboog van de meeste kijkers niet erg lang is. Het is zeker als beginnende maker zonde als je uren aan een edit hebt gewerkt voor een video van vijf minuten, maar dat de meeste kijkers al wegklikken na een minuut. Haal de leukste stukjes uit je shots, laat die zien en maak je video’s niet te lang!
Door online tutorials te volgen en naar video’s van andere mensen te kijken en goed op te letten hoe de edit is gedaan, leer je steeds meer. Je kunt op die manier ontzettend veel tips en leuke trucs ontdekken. Wees niet bang om vragen te stellen en zie andere makers niet als concurrent, maar als je collega’s.