Review Sony Cinema Line FX3 videocamera

Michael Jessurun
2 jaar geleden

Als reizende videograaf is het handig dat je setup zo klein mogelijk is. Met wat reizen in mijn agenda kwam het testen van de Sony Cinema Line FX3 videocamera als geroepen. De FX3 is echt de ideale camera om bij je te hebben op reis. Klein, maar ongelofelijk krachtig. Ben je benieuwd waarom ik deze reisgenoot nog vele reizen mee ga nemen? Lees snel verder!

Bekijk de Sony FX3 videocamera

Mijn eerste indruk

Al jaren ben ik een trouwe Sony gebruiker en ik beschik over de Sony Alpha A7S II, de Sony Alpha A7R III en de Sony Alpha A7S III. Het is dan niet gek dat ik erg uitkeek naar de Sony FX3 videocamera. Op het eerste gezicht doet de FX3 mij direct denken aan de A7S III: dezelfde opbouw, dezelfde functies en hetzelfde gebruiksgemak.

De grootste verschillen die mij meteen opvallen is dat de FX3 een andere kleur heeft dan de gebruikelijke zwarte kleur van Sony én dat de camera geen viewfinder heeft. De FX3 wordt daarentegen geleverd met een losse top handle met daarop twee XLR-aansluitingen. Ideaal voor voor als je je XLR-microfoons er aan wilt koppelen.

Unboxing van de Sony FX3

De FX3 wordt geleverd in een kleine doos met daarin de FX3, een accu, de top handle met twee XLR-aansluitingen, een dikke handleiding en natuurlijk een oplader. Toen ik de Sony uit de verpakking haalde voelde het direct goed aan. De camera ligt lekker in de hand. Als je een Sony gebruiker bent, snap je eigenlijk vrijwel direct hoe dit apparaat werkt.

De knoppen zijn fijn te bedienen en het kantelbare scherm is ideaal om bepaalde shots te krijgen. In tegenstelling tot de A7-serie, gaat de camera niet aan de voorkant aan bij de fototrigger, maar zet je de camera aan met een switch die we kennen van de FX-serie.

De Sony Cinema Line FX3 camera is een mix tussen de FX6 en de A7S III. Naar mijn mening neigt de camera het meest naar de A7S III: het menu en de functies zijn praktisch hetzelfde. Op de FX3 zit bovendien dezelfde autofocus als die van de A7S III.

Ik ben een grote fan van de gigantisch sterke autofocus van de A7S III dus was blij om te zien dat de FX3 dit ook heeft. Mede door de eye-autofocus is deze automatische scherpstelling zo sterk. Door simpelweg op het midden van het touchscreen te drukken leg je de focus op je onderwerp.

De FX3 is de ideale reisgenoot

Tijdens het schrijven van deze review reis ik voor een opdrachtgever naar een aantal verschillende Europese landen om portretten te maken. Ik heb de FX3 meegenomen om te testen. Normaal gesproken zou ik mijn Black Magic Ursa hebben meegenomen. Vaak is er maar beperkte ruimte beschikbaar in de koffer. Ook op pad wil je flexibel zijn en makkelijk kunnen bewegen en verplaatsen.

Het eerste verschil is al gauw te merken als je je koffers inpakt. Waar ik de Black Magic Ursa met moeite in een koffer krijg, past de FX3 met gemak in een rugtas. Doordat de camera zo klein is, is er ook meer ruimte voor mijn andere apparatuur zoals mijn kleine Peak Design statief. En wat dacht je van accu’s: geen V-Mount accu’s meer, maar de Sony NP-FZ100 li-ion accu’s van een kleiner formaat. De FX3 is naast compact met 640 gram ook nog een verrassend licht van gewicht. Al met al maakte dit alles de FX3 de ideale nieuwe reisgenoot voor mij!

Goed in te zetten als B-camera

Ook voor twee punt interviews is de FX3 een ideale extra camera. Op verschillende plekken op de camera brandt tijdens het opnemen een rood lampje, zodat je op afstand kunt zien dat de camera loopt. Dat is iets wat je als cameraman graag wilt zien. En doordat de autofocus zo sterk is, kun je volledig vertrouwen op een scherp resultaat.

Het S-Cinetone profiel van de FX3

De beeldkwaliteit van de Sony FX3 camera is zoals je verwacht sterk: je filmt 4K in 120 frames per seconde. Maar waar ik erg enthousiast over ben, is het plaatje dat uit de FX3 komt. Deze videocamera schiet namelijk in het nieuwe S-Cinetone picture profiel. Dat is ideaal voor de mensen die niet veel tijd willen besteden aan colour grading.

Waardevolle toevoegingen

Bij de camera zit een top handle met twee XLR-aansluitingen. Door de top handle vast te schroeven aan de body, heb je wireless toegang tot de twee XLR’s. Daarnaast zit er een shotgun microfoon houder op waar je gemakkelijk je microfoon in kunt klikken. Aan de zijkant kun je het volume en overige instellingen van de audio bedienen. Een hele fijne toevoeging die deze Sony camera nog meer waarde geeft.

Op de camera bevinden zich ook vijf 1/4"-20 aansluitingen voor accessoires. Hier kun je bijvoorbeeld een externe monitor aan vastmaken. Door deze aansluitingen hoef je geen gebruik meer te maken van een cage. Voor mij is dit een mooie toevoeging. Ik ben benieuwd of er hier in de toekomst nog specifieke accessoires voor op de markt worden gebracht!

Het enige nadeel is dat niet alle 1/4’ aansluitingen op de meest ideale plek zitten. Aan de zijkant zit er bijvoorbeeld eentje vlak naast de HDMI-poort, die eigenlijk niet meer bruikbaar is wanneer je beide tegelijkertijd wil gebruiken.

Heeft de Sony FX3 nadelen?

Een mindere eigenschap van deze camera is dat dus niet alle 1/4’’ aansluitingen ideaal gepositioneerd zijn als je de videocamera en alle poorten wilt gebruiken. De bijbehorende top handle is fijn, maar ik had hem persoonlijk zo ontworpen dat er bovenop het audio gedeelte ook nog een 1/4’’ aansluiting zat voor een mogelijke monitor. Nu moet deze aan het begin van de handgreep gemonteerd worden waardoor deze niet lekker in de hand ligt.

Mijn conclusie over de Sony FX3

De Sony Cinema Line FX3 videocamera is de ideale reisgenoot voor mensen die met een kleine setup willen reizen. Ik ga hem regelmatig mee nemen als het nodig is om met een minimale uitrusting op reis te gaan! Maar als je op dit moment de Sony ALpha A7S III bezit, dan zou ik persoonlijk niet op de FX3 overstappen omdat er erg weinig verschil zit tussen deze twee camera’s.

Bekijk de Sony FX3 videocamera

Auteur

Michael Jessurun

Michael Jessurun is een jonge film- en documentairemaker die de hele wereld over reist. Inmiddels heeft hij voor zijn werk meer dan 40 landen bezocht. Van vluchtelingenkampen in Oeganda, tot diep in de jungle van Cambodja. Door de tijd te nemen om mensen te leren kennen en zich op hun gemak te laten voelen, weet hij de verhalen uit de mensen te halen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.