Vliegend door de Alpen met Matthijs van Os

Cameranu
5 maanden geleden

Beeld je in dat je bovenop een bergkam staat in de Zwitserse Alpen. Je ziet een F/A-18C Hornet met hoge snelheid op je af komen. Niet wetende wanneer de vlieger de trigger overhaalt om zijn boordkanon te gebruiken. Pal boven je hoofd begint het toestel te schieten op het oefendoel, die aan de overkant van het dal staat. Het toestel wil daarna zo snel mogelijk zien weg te komen. De vlieger gebruikt zijn naverbrander en trekt het toestel met hoge snelheid op. Het vliegtuig schiet over je hoofd en is met dezelfde snelheid weer uit je vizier verdwenen.

Dromen worden werkelijkheid

Jaarlijks vindt er in Zwitserland een militaire oefening plaats waarbij straaljagers live schietoefeningen houden. De Zwitserse luchtmacht creëert rondom de oefening ook een evenement voor het publiek. Dit evenement heet Axalp, verwijzend naar de plaatsnaam. Ik had al jarenlang de droom om hier een keer naartoe te gaan. Voor veel vliegtuigspotters is dit toch wel een evenement die je een keer in je leven bezocht moet hebben. Vorig jaar werd deze droom eindelijk werkelijkheid! Ondertussen had ik natuurlijk door de jaren heen al de nodige foto’s voorbij zien komen. Toch wilde ik graag een foto maken waarmee ik mijzelf van de rest kon onderscheiden. Dit is iets wat ik tijdens mijn opleiding aan de fotovakschool in Amsterdam heb geleerd. Proberen je eigen stijl te creëren en je dus te onderscheiden van de rest.

Fotografie moet je beleven

Niet alleen de foto, maar de gehele ervaring heeft veel waarde voor mij. Dit was de eerste keer in mijn leven dat ik de Alpen bezocht. De omgeving was dan ook onwijs mooi! Verder ben ik dankbaar dat ik dit evenement samen met mijn vrienden kon bezoeken en naast een mooie plaat ook kostbare herinneringen aan mag overhouden. Ik vind fotografie echt een vorm van ontspanning en gelukkig heb ik een hoop andere vrienden die fotograferen. Soms vind ik daardoor het fotograferen minder belangrijk. Ik hecht veel waarde aan tijd doorbrengen met vrienden. Samen avonturen beleven.

Goede voorbereiding is het halve werk

De Zwitserse luchtmacht heeft ieder jaar twee trainingsdagen en twee showdagen. Tijdens de trainingsdagen heb ik goed gekeken welke patronen/routes de straaljagers gebruiken. Ik wist namelijk niet wat ik verwachten kon omdat dit de eerste keer was dat ik het evenement bezocht. Tijdens de showdagen wist ik daardoor wat de betere plekken voor foto’s waren. Mijn ervaring speelde natuurlijk ook een rol. Ik ken mijn camera enorm goed en weet het maximale naar mijn idee eruit te halen. Ik heb me zoveel mogelijk ingelezen en bij andere spotters op het evenement geïnformeerd wat ik kon verwachten. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Daarnaast komt er ook een fysieke voorbereiding bij kijken. Om het evenement vanaf de beste plek te kunnen zien, zit je toch wel op een klimtocht van 2 á 3 uur de berg op. Ik heb een eerdere blessure gehad met mijn knie en deze moest ik daarom ook goed trainen voordat ik vertrok naar de Alpen. Uiteindelijk is na alle voorbereidingen gelukt en heb ik veel prachtige foto’s kunnen maken!

Over Matthijs

Matthijs van Os is 28 jaar en afgestudeerd aan de fotovakschool Amsterdam. Zijn passie ligt bij documentaire fotografie, waarmee hij de verhalen die er echt toe doen, met de wereld wil delen. Zijn inspiratie om fotograaf te worden komt door zijn vader die fotograaf wilde worden, maar dit niet mocht. in 2003 bezocht hij samen met zijn vader een vliegshow in Twente. Sindsdien heeft hij zijn beide hobby’s gecombineerd tot één passie: aviation fotografie.

Benieuwd naar meer van Matthijs zijn bijzondere werk? Klik hier om naar zijn Instagram account te gaan!

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.